Istraživanja pokazuju da ljudi koji večeru jedu ranije i veći deo kalorija unesu tokom dana, lakše kontrolišu težinu. To je zato što naš organizam ima unutrašnji sat koji određuje kako i kada najbolje sagorevamo hranu.
Hajde da vidimo neke naučne činjenice. Pre svega, da li je bolje da se najedemo rano ujutru ili kasno uveče?
Ovo pitanje je verovatno svima logično, pa se odgovor sam nameće. Obilan i kvalitetan doručak je svakako bolji, od noćnog jela. Ljudi koji imaju naviku da doručkuju lakše gube kilograme od onih koji kao glavni obrok imaju večeru.
Naš metabolizam ima svoj dnevni ritam – insulinska osetljivost i sagorevanje kalorija su efikasniji ujutru nego uveče. Telo noću prirodno usporava, pa hrana tada ima veću šansu da se skladišti kao mast.

Dakle, uz pravilnu količinu hrane, korisno je da obroke planiramo tako da večeramo ranije i ne jedemo prekasno, kako bismo lakše održali ili smršali.
Neredovno jedete? Ogromna greška!
Ukoliko preskačete obroke, pa vas onda uveče uvati glad, „olakšavate“ telu da poremeti hormone gladi i sitosti poznatiji kao leptin i grelin, a ako oni nisu u balansu onda lako možete da se prejedete. Ljudi koji jedu u isto vreme svakog dana ima stabilniji apetit i ne unose nepotrebne kalorije.
Naravno da je najbitnije od sve šta i koliko jedeš, ali nije zanemarljiva činjenica i u koliko sati imate obrok. Najidealnije je da veći deo kalorija unesete u prvoj polovini dana, a da večera bude predveče, nikako kasno u noć.
Mnogo je studija koje su rađene na ovu temu, pa je tako dr Panda, naučnik iz Kalifornije istraživao cikadijalni ritam i njegova studija je pokazala da ograničavanje unosa hrane na 8–12 sati dnevno (tzv. vremenski ograničena ishrana) može poboljšati metabolizam i smanjiti telesnu težinu – čak i bez promene u kalorijama.
Studija iz časopisa „Obesity“ pokazala je da osobe koje su jele ranije u danu izgubile su više kilograma nego one koje su jele istu količinu kalorija, ali kasnije (glavni obrok posle 15h).
Uspešno ste se prijavili