15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kako izbacivanje šećera utiče na naš organizam i koji su benefiti, a ko...

Foto:unsplash

Kako izbacivanje šećera utiče na naš organizam i koji su benefiti, a koje mane?

Aska logo
portal_admin
1. decembar 2024. 13:16
Većina nas zna da previše šećera nije dobro za nas. Njegova preterana konzumacija povezana je sa zdravstvenim rizicima kao što su gojaznost, bolesti jetre, dijabetes tipa 2, bolesti srca i rak..
PODELI
F
T
G
P

Međutim, ispostavilo se da smanjenje unosa šećera ne samo da vam pomaže da izbegnete štetu od prekomerne konzumacije, već može doneti i iznenađujuće, brojne prednosti.

To uključuje „poboljšano raspoloženje, zdravlje kože, higijenu zuba, kognitivne funkcije, pa čak i atletske performanse“, kaže Ejmi Gudson, nutricionista i registrovani dijetetičar za National Geographic.

Prva stvar koju treba shvatiti je da nije sav šećer loš za nas jer postoji velika razlika između prirodnih šećera i dodatog, rafinisanog šećera.

Prirodni šećeri kao što su glukoza u hlebu, fruktoza u voću (i mnogim vrstama povrća) i laktoza u mleku se javljaju prirodno. Oni ne samo da pružaju energiju, već nude i slatkoću i ukus kako bi nas podstakli da jedemo hranu koja sadrži važne vitamine, minerale i druge hranljive materije. Ovi hranljivi sastojci nadoknađuju šećer koji se nalazi u njima.

Mango, na primer, sadrži više prirodnih šećera nego bilo koje drugo voće – više od 20 grama u voću srednje veličine. Međutim, taj isti mango takođe sadrži proteine, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin C i, što je najvažnije, obilje dijetalnih vlakana da „uspore apsorpciju šećera kako bi telo moglo lakše da se nosi sa tim“, kaže Alis Lihtenštajn, naučnik u Jean Maier USDA Istraživačkom centru za ishranu ljudi na Univerzitetu Tufts.

Foto: Unsplash

Drugim rečima, da, jedete mnogo šećera, ali takođe dobijate mnogo važnih hranljivih materija koje su vašem telu potrebne zajedno sa vlaknima kako biste osigurali da polako apsorbuje taj šećer, minimizirajući skokove šećera u krvi i pomažući da vaša energija traje.

Dodati šećeri, s druge strane, „su šećeri koji se dodaju hrani ili piću tokom obrade, kuvanja ili pri samoj konzumaciji“, kaže Gudson.

Oni su navedeni kao „dodati šećeri“ na etiketi prehrambenih činjenica o hrani – a američka Uprava za hranu i lekove preporučuje ograničavanje njihove potrošnje na 50 grama dnevno.

Kako vam smanjenje dodatih šećera pomaže da izbegnete zdravstvene opasnosti

Štete povezane sa konzumiranjem previše dodatog šećera su značajne i uključuju povećan rizik od razvoja autoimunih poremećaja kao što su Kronova bolest i multipla skleroza, viši krvni pritisak i povećan rizik od više od deset različitih karcinoma. Studija BMC Medicine iz 2023. takođe pokazuje da čak i povećanje od 5 procenata dodatih šećera dovodi do 6 procenata većeg rizika od srčanih bolesti i 10 procenata većeg rizika od moždanog udara.

Takva šteta se delimično dešava zato što se svaki konzumirani šećer koji se ne koristi za energiju skladišti kao mast, „što rezultira povećanim povećanjem telesne težine i insulinskom rezistencijom – što dovodi do dijabetesa, gojaznosti i srodnih štetnih ishoda“, kaže Elejn Hon, klinički dijetetičar. i sertifikovani specijalista za dijabetes u Stanford Health Care.

Goodson kaže da prekomerna konzumacija šećera takođe može dovesti do povećanog skladištenja masti u jetri, doprinoseći ožiljcima i ograničenoj funkcionalnosti vitalnog organa – stanju poznatom kao bolest masne jetre.

Dodati šećeri takođe hrane loše bakterije u crevima, što može dovesti do hronične upale i neravnoteže zdravih organizama.

Iznenađujuće zdravstvene prednosti izbegavanja šećera

Eliminisanje ili ograničavanje dodatog šećera u vašoj ishrani može vam pomoći ne samo da izbegnete takve ishode, već može i da poboljša kvalitet vašeg života, delimično zato što jedenje manje šećera smanjuje proizvodnju grupe štetnih molekula poznatih kao AGE, koji su povezani sa prevremeno starenje i hronična stanja kao što je Alchajmerova bolest.

„Kada je višak šećera prisutan u krvotoku, on se može vezati za lipide ili proteine poput kolagena i elastina i doprineti starenju kože kao što su bore i gubitak elastičnosti“, kaže Jen Messer, registrovani dijetetičar u Nju Hempširu.

Ovo je jedan od razloga zašto se pokazalo da jedenje manje šećera poboljšava zdravlje vaše kože. Druga studija pokazuje da šećer utiče na kvalitet sna tako što prekomerno stimuliše mozak – što otežava da se zaspi – i izaziva pad šećera u krvi koji može da vas probudi da osećate žeđ, glad ili potrebu da odete u kupatilo.

Pošto šećer može blokirati hemikalije u mozgu koje pomažu u regulisanju emocija, može uticati i na vaše raspoloženje. Hon kaže da je to jedan od razloga zašto smanjenje dodatih šećera takođe može smanjiti rizik od depresije.

Ovo je takođe razlog zašto ograničavanje potrošnje može poboljšati nivo stresa. Smanjenje dodatih šećera takođe može povećati atletsku izdržljivost stabilizacijom nivoa šećera u krvi

Najveću korist dobijate kada smanjite unos šećera trajno ili na duži vremenski period—ali čak i privremeno smanjenje može biti dobro.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Organizam, šećer, uticaj šećera

Izvor:klix.ba

Veliki LJUBAVNI HOROSKOP za decembar: Stiže vrtlog snažnih, ali komplikovanih osećanja
Žene su okrenule uloge sa muškarcima i sad masovno pišu kako bi to izgledalo u stvarnosti
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube