Rezultati stuje koja je rađena pod nadzorom naučnika iz Kine i Švedske objavljeni su u časopisu Frontiers in Nutrition. Analizirali su podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani u Americi, koja je trajala 11 godina, od 2007. do 2018. godine. Subjekti su bili ljudi od najmanje najmanje 20 godina, koji su već imali kamen u bubregu, a potom su se izjasnili o količini šećera koju unose.
Istraživanjem su obuhvaćene 28.303 odrasle osobe, koje su u proseku imale 48 godina, sa relativno jednakom zastupljenošću muškaraca i žena.

Rezultat je nedvosmisleno pokazao da kalorije unete iz dodatnog šećera utiču na stvaranje kamena u bubregu.
– Veći procenat unosa energije iz dodatih šećera značajno je povezan sa većom pojavom kamena u bubregu. Ova studija pruža dokaze za taj odnos. Ovo je naša prva studija koja se bavi povezanošću konzumiranja dodatog šećera i kamena u bubregu. To sugeriše da ograničavanje unosa dodatog šećera može da pomogne u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu – izjavio je je vodeći autor dr Šan Jin, istraživač u pridruženoj bolnici Medicinskog koledža Severnog Sečuana u Nančongu u Kini.
Ipak, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdila povezanost šećera i ostalih bolesti.
– Na primer, koje vrste kamena u bubregu su najviše povezane sa dodatnim unosom šećera, koliko treba da smanjimo potrošnju dodatog šećera da bismo smanjili rizik od stvaranja kamena u bubregu. Ipak, naši nalazi već nude dragocene uvide donosiocima odluka – istakao je doktor Šan Jin.
PROČITAJTE JOŠ:
Stanje koje pogađa jednu od sedam majki: Odobrena prva pilula za postporođajnu depresiju
Da li se sa novim podsojem korone vraćaju i maske? Šta treba znati o Erisu sada kada je turistička sezona na izmaku
Vaše telo će burno reagovati kada prestanete da konzumirate šećer: Neće biti lako, ali organizam će biti zahvalan
Uspešno ste se prijavili