15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kako držite nož i gde treba da vam budu prsti: Naučite kako se pravilno ...
Povrće

Foto:Profimedia

Kako držite nož i gde treba da vam budu prsti: Naučite kako se pravilno seče povrće

Aska logo
Aska
17. februar 2018. 00:22
Sečenje povrća ima različite svrhe. Sečenjem se hrana deli na komade pogodne za zalogaj, takođe se sitnjenjem povrća umanjuje vrema potrebno za kuvanje.
PODELI
F
T
G
P

Nekada sečenje ima svrhu da poveća površinu namirnice kako bi se dobilo više ukusa – što je na primer slučaj sa presecanjem crnog luka na pola. I naravno, lepo iseckano povrće je dekorativno.

Kombinacija kretanja i pritiska

Tehnički gledano, sečenje je uvek kombinacija pokreta sečenja (horizontalno) i pritiska (vertikalno). Ta dva pokreta zajedno proizvode “ljuljanje”. Pokret za sečenje sastoji se u pomeranju noža napred i nazad. Ovo je odlučujuće za precizno rezanje: ako umesto ovog pokreta, samo pritisnemo nož u hranu, ona će se spljeskati. Pritisak sečenja je sila koja deluje pritiskom niz dršku noža. Što je veći pokret sečenje, manje je potreban pritisak sečenja. I, naravno, što je oštriji nož, to bolje seče. Zato, noževe treba redovno oštriti.

Držanje

Povrće

Foto: Profimedia

Pravilno sečenje zavisi i od ispravnog držanja noža i hrane koja se seče. Da bi se hrana isekla na komade jednake veličine i da bi se sprečile povrede, držanje ruke iznad namirnice kao “kandža” se pokazalo kao najbolji pristup. Za ovo su prsti ruke, koja drži hranu, savijeni na unutra i povlače se unazad nakon svakog reza. Nož bi trebalo da klizi duž zglobove prstiju, tako da ne postoji opasnost od posekotine.

Oblici
Postoji veliki broj različitih oblika za sečenje povrća. Uobičajeno je da kuvari koriste francuske termine klasične gastronomije kao što su:

  • Julienne – žilijen – Povrće isečeno na dugačke ali tanke oblike, oko milimetar debljine. Ovo povrće se koristi za garnirung.
  • Chiffonade – šifonade – Trake debljine pet milimetara, ova tehnika se uglavnom koristi za lisnato zeleno povrće.
  • Batonnet – batonet – trake od debljine jednog centimetra, ove trake se koriste za umakanje.

Sve tri vrste su dužine od oko pet centimetara.

  • Mirepoix  – kockice čije su strane dužine između pet i sedam milimetara
  • Brunoise – Najmanje kocke, sa stranama dužine oko dva milimetra,  i one se koriste uglavnom u supi.
  • Salpicon – verzija srednje veličine kocki, koristi se za priloge.
  • Paisanne – je termin za male kocke debljine oko dva milimetra i visine i širine oko centimetar.

Pročitaj još:

Filmska priča sa slatkim krajem: Ko je Vasa po kojem je poslastica detinjstva, “Vasina torta” dobila ime?

10 razloga za svakodnevnu konzumaciju KARFIOLA!

Ovo su pozitivne stvari koje će da se dese vašem organizmu ukoliko korigujete ishranu!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Nož, Povrće, Sečenje

Izvor:hrana-pice-price

Ovo je manekenka koja je osvojila srce 23 godine starijeg Dikaprija!
Saznajte kako se „Vodolije“ slažu sa svim drugim horoskopskim znacima!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube