Način pripreme kiselih krastavčića uglavnom je u osnovi isti i svi će vam reći da tu nema filozofije, ali i te kako ima! Svako priprema zimnicu na svoj način, bilo da je malo duže pasterizuje ili doda malo manje ili više soli, nebitno. Sve je u osećaju.

Krstareći Srbijom, nailazili smo na razne recepte za kisele krastavčiće, a sada vam donosimo ovaj iz Zapadne Srbije, Lajkovačka pruga, Kolubarski okrug. I odmah da napomenemo da je ovo odokativni recept koji se preni od usta do usta, od kuće do kuće, , te se prepustite vašem osećaju.
SASTOJCI:
- Ne postoji tačno određena količina krastavčića, na vama je koliko ćete spremiti i koliko tegli imate, ali evo, mi ćemo, recimo početi od jednog džačića. Dakle…
- Jedan džačić krastavčića
- Sirće
- So
- Šećer
- Korijander
- Biber u zrnu
- Tegle sa poklopcima koji dobro dihtuju
- Velika šerpa

PRIPREMA:
Krastavčiće dobro oprati i osušiti.
Pakovati ih u tegle, uspravno! U svaku teglu, koja ima negde oko 700 grama, sipati jednu šoljicu za kafu punu sirćeta, kašičicu šećera i dve kašičice soli. Doliti vode do vrha tegle. Ubaciti korijander i biber u zrnu.
Dobro zatvoriti tegle. Pakovati ih u šerpu, ali pre pakovanja, na dno šerpe staviti krpu, da se ne bi tegle pomerale.
Staviti na vatru i kad provri, ostaviti još pet minuta da vri na jakoj vatri.
Kada se ohladi, vaditi iz šerpe.
PROČITAJTE JOŠ:
Slavica je podelila sa nama njen recept za kisele paprike u trušiji: Zdravo, brzo i ukusno, a trik je u jednom sastojku
Cela apoteka u jednoj šoljici: Čaj od koprive je moćni borac protiv mnogih bolesti
Domaćice kažu da su palačinke najbolje sa ovom mazalicom! Recept za savršeni džem od drenjina
Uspešno ste se prijavili