15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kada zamiriše sveži bosiljak u kuhinji znači da se sprema dobra pasta: P...
pesto sos

Foto:Privatna arhiva

Kada zamiriše sveži bosiljak u kuhinji znači da se sprema dobra pasta: Pravi recept za pesto đenoveze!

Anđelka Popadić
4. decembar 2018. 13:41
Svi ljubitelji italijanske kuhinje i testenina biće srećni kada vide da danas pišemo o njenom visočanstvu pasti sa pesto sosom.
PODELI
F
T
G
P

Zašto pesto đenoveze? Zato što potiče iz grada Đenove, koji je glavni u regiji Ligurija.

Zašto je zelen? Zato što je glavi sastojak bosiljak.

Zašto pesto? Zato što „pesto“ potiče od glagola „pestare“ što znači gnječiti i to se ne prevodi ostaje u izvornom obliku kao univerzalni naziv za ovu vrstu hladnog sosa.

italijanski uz kuvanje, pesto đenoveze

Foto: Aska.rs

Sada kada smo utvrdili gradivo i naučili nešto novo o jelu koje ćemo spremati, možemo da pređemo u kuhinju i zabavimo se. Muzika italijanskih umetnika se preporučuje da ide iz nekih kućnih zvučnika uz pravljenje ovog recepta, smatra se da to daje posebnu notu jelu.

Potrebno je:

Špagete

Avan

Tučak

1 češanj belog luka

Morska so

100  ml ekstradevičanskog maslinovog ulja

50 grama listića svežeg bosiljka

15 grama pinjola

30 grama pekorino sira

70 grama permezana


View this post on Instagram

A post shared by Italijanski jezik i kuhinja (@italijanski.uz.kuvanje) on Nov 1, 2016 at 8:30am PDT

Priprema: Oljušćen beli luk ubacite u avan i dodajte mu prstohvat morske soli, počnite da ga gnječite o zidove avana okrećući isti u suprotnom smeru od kazaljki na satu, zatim postepeno dodajte bosiljak i sve vreme gnječite sastojke zajedno. Kada ste izgnječili sav bosiljak i dobili kompaktnu mastu ubacite pinjole i nastavite da gnječite dok ne dobijete krem masu.

Nakon toga, dodajte sireve i na samom kraju maslinovo ulje, takođe sve vreme gnječite sos u avanu kako biste dobili ujednačen hladni zeleni sos.

Podrazumeva se da ste napravili dobar tajming sa špagetama i da su gotove onog trenutka kada i sos, međutim ukoliko to nije bilo izvodljivo bolje neka sos čeka na pastu da se skuva, nego obrnuto. Skuvane špagete stavite u poseban dublji sud, zdelu u koju možete da sipate ceo sos i da izmešate sve.

Za dekoraciju koristite svež bosiljak i po koju pinjolu.

italijanski uz kuvanje, pesto đenoveze

Foto: Privatna arhiva

Prijatno!

Pročitaj još:

Kada ukusi progovore: Naučite da kuvate italijanska jela i pričate jezik hrane koju spremate!

Osetite duh Italije u svom domu: Napravite kremastu KARBONARA pastu koja se topi u ustima!

Kako za reumu tako i za ukusnije obroke: Ovo su razlozi zbog kojih treba da konzumirate maslinovo ulje!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
pesto đenovezi, pesto soso
Priča ove Beograđanke će umiriti sve trudnice: Evo kako zapravo izgleda porođaj i kroz šta prolaze žene!
Vriska bez ijedne prolivene kapi: Da li bebe mogu da plaču bez suza ili već umeju da blefiraju?
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube