Zašto pesto đenoveze? Zato što potiče iz grada Đenove, koji je glavni u regiji Ligurija.
Zašto je zelen? Zato što je glavi sastojak bosiljak.
Zašto pesto? Zato što „pesto“ potiče od glagola „pestare“ što znači gnječiti i to se ne prevodi ostaje u izvornom obliku kao univerzalni naziv za ovu vrstu hladnog sosa.

Foto: Aska.rs
Sada kada smo utvrdili gradivo i naučili nešto novo o jelu koje ćemo spremati, možemo da pređemo u kuhinju i zabavimo se. Muzika italijanskih umetnika se preporučuje da ide iz nekih kućnih zvučnika uz pravljenje ovog recepta, smatra se da to daje posebnu notu jelu.
Potrebno je:
Špagete
Avan
Tučak
1 češanj belog luka
Morska so
100 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
50 grama listića svežeg bosiljka
15 grama pinjola
30 grama pekorino sira
70 grama permezana
Priprema: Oljušćen beli luk ubacite u avan i dodajte mu prstohvat morske soli, počnite da ga gnječite o zidove avana okrećući isti u suprotnom smeru od kazaljki na satu, zatim postepeno dodajte bosiljak i sve vreme gnječite sastojke zajedno. Kada ste izgnječili sav bosiljak i dobili kompaktnu mastu ubacite pinjole i nastavite da gnječite dok ne dobijete krem masu.
Nakon toga, dodajte sireve i na samom kraju maslinovo ulje, takođe sve vreme gnječite sos u avanu kako biste dobili ujednačen hladni zeleni sos.
Podrazumeva se da ste napravili dobar tajming sa špagetama i da su gotove onog trenutka kada i sos, međutim ukoliko to nije bilo izvodljivo bolje neka sos čeka na pastu da se skuva, nego obrnuto. Skuvane špagete stavite u poseban dublji sud, zdelu u koju možete da sipate ceo sos i da izmešate sve.
Za dekoraciju koristite svež bosiljak i po koju pinjolu.

Foto: Privatna arhiva
Prijatno!
Pročitaj još:
Kada ukusi progovore: Naučite da kuvate italijanska jela i pričate jezik hrane koju spremate!
Osetite duh Italije u svom domu: Napravite kremastu KARBONARA pastu koja se topi u ustima!
Uspešno ste se prijavili