Nije je bilo nekoliko godina i iskren da budem, nedostajala mi je, ne toliko kao predah od toplih i sparnih letnjih dana koliko zbog romantike i lepote koju nosi sa sobom. Malo deluje čudno da u periodu kada se priroda menja tako što odbacuje živopisno zelenilo može postojati nešto romantično i lepo.
Ipak jesen kao godišnje doba bila je i ostala nepresušna inspiracija umetnika koji su svako na svoj način uspevali da dočaraju sve njene lepote. Gotvo da nema osobe koja nije šetala sa prijateljima ili voljenom osobom po stazi suženoj od napadalog lišća i bojažljivim ali još uvek toplim zracima Sunca koji su se probijali kroz oblake. Često se u takvim trenutcima potpuno prepustimo i uobičajena razmišljanja svedemo na minimum, a prostor za uživanje je dodatno proširen. Jesen je i godišnje doba koje najavljuje zimu, a tada je jako važno da u kući imate spremljenu po neku teglu povrća ili voća jer je izbor u to doba godine dosta skroman. A vitamini su tada preko potrebni jer je organizam sklon padu imuniteta usled hladnog vremena, a poneki topli dani za sobom po pravilu nose viruse koji su postali sve učestaliji.
Možda niste znali, ali kelj je povrće koje ima nekoliko puta više vitamina C od recimo limuna ili pomorandži. Nepotrebno je da naglašavam koliko je važno imati ga zimi na trpezi. Zimnicu možete sami spremati, a mozete je i kupiti u nekom od marketa. Ako se odlučite za ovaj prvi način biće vam potrebno malo više truda, ali suštinski moći ćete da ukus prilagodite vašoj porodici i vama. Sav taj pozitivni haos u kuhinji koji ćete napraviti usled stavljanja kornišona u tegle i nalivanja vodom imaće neku draž, koju ne možete osetiti dok u prodavnici birate teglu u kojoj su oni što sitniji. Ako još uključite i nekog od članova porodice ili decu neće postojati bojazan da će vam tamo u januaru reći „Ja to ne volim“, jer trud koji su uložili probudiće u njima znatiželju da to i probaju. Gotovo da sve vrste voća i povrća možete sačuvati za zimu, bilo da su spremljene u vidu džema, kompota ili pasterizovanih tegli povrća. One ne mogu da zamene sveže namirnice, ali mogu da vam obezbede dovoljno vitamina kako biste vaš organizam zaštitili od bolesti.
Često u kafani volim da naručim pesmu od legendarnog Tozovca koja nekako najbolje opisuje godišnje doba u kojem se nalazimo. Ne morate biti u kafani, možete i u toplini svoga doma jesti ukusne kornišone i slušati „Jesen u mom sokaku“. Probudiće u vama emociju, a tada jednostavno ne smete dozvoliti da budete gladni.

Foto: Profimedia
Ukusni kornišoni bez konzervansa:
Potrebno je:
- 5 kg kornišona
- 600 ml alkoholnog sirćeta
- 2,5 l vode
- 150 g. soli
- 300 g šećera
- crni biber u zrnu
- mirođija
Priprema:
Kornišone dobro oprati i poređati u tegle. Izmešati vodu, sirće, so i šećer i sipati preko kornišona, napuniti tegle. Ubaciti po nekoliko zrna bibera i po malo mirođije. Dobro zatvoriti. Na dno šerpe staviti krpu, naređati tegle i sipati hladnu vodu do poklopca. Kad voda proključa, kuvati jos 5 minuta. Izvaditi tegle iz vode, uviti ih u frotir i ostaviti da se tako skroz ohladi.
Pročitaj još:
Kako sam se zaljubio u Francusku kuhinju: Brancin sa ukusnim grilovanim povrćem
Volite lazanje, a ne umete da ih spremite? Evo kako se ON snašao i napravio romantičnu večeru!
Apoteka iz morskih dubina: Spremite hobotnicu po jednostavnom, a nikad ukusnijem receptu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović