Domaći kvasac od brašna
Kvasac je već prisutan na žitaricama pa u kombinaciji sa vodom, on će se odvojiti i počeće fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera.
*** Da bi ste napravili kvasac od brašna potrebno je sledeće:
- 1 šolja brašna
- 1 šolja mlake vode
- Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
- 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše . Ne bi smo savetovali med jer je on prirodan antiseptik. Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.
*** Izrada i korišćenje:
Pomešajte sve sastojke u kompaktnu masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili slično ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac. Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.
Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.

Foto: Envato
Ako planirate da redovno mesite hleb, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču. Pazite da vam u tom slucaju treba veća tegla.
Ako ne mesite svaki dan hleb, domaći kvasac može da se zamrzne. Odmerite potrebnu količinu za jedno mešenje za zamrznite. Kad se odmrzne, kvasac se upotrebljava na uobičajen način. Testo od ovog kvasca sporije narasta pa je najbolje zamesiti ga uveče, a peći ujutru, piše jeftino i zdravo.
Domaći kvasac od voća
Različito voće može se takođe koristiti za dobijanje kvasca. Najbolje rezultate smo dobili sa suvim grožđem pa tako dajemo recept sa njim.
*** Da bi se napravio kvasac potrebno je:
- 3-4 kašike suvog grožđa (ili nekog drugog voća)
- voda – prokuvana ili flaširana
- 1 veća tegla
- 1-2 kašike šećera – opciono, ako želimo da ubrzamo vrenje
*** Postupak:
Staviti voće u teglu i nasuti vodu. Tegla na vrhu treba da bude slobodna dva prsta ili 20% svoje veličine tj. 80% popunjena. Prekriti teglu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ovaj proces fermentacije traje par dana. Nakod par dana, suvo voće se isplivati na površinu, a čitava tečnost će mirisati na vino. Pojaviće se i mehurići u tečnosti. U ovom momentu možete procediti tečnost i smestiti je u frizider da bi ste zaustavili vrenje. Koriste se oko dve čaše tečnosti na kilogram brašna.

Foto: Envato
Domaći kvasac od krompira
Poreklo ovog recepta kažu da seže daleko u prošlost, čak par hiljada godina. Prirodni kvasac koji živi na krompiru, koristi se za dobijanje alkoholnih pića poput vodke, ali mi ga možemo koristiti i za proizvodnju hleba.
Potrebno je sledeće:
- 1 krompir srednje veličine (veličine ženske pesnice)
- 4 šolje vode ili oko 1 litar
- 1 kašika šećera
Postupak –
Oprati krompir vodom od zemlje i skuvati ga u neslanoj vodi. Ne ljuštiti. Ne koristiti deterdžent. Kada je skuvan, izgnječiti ga i dodati šećer. Vodu u kom je kuvan krompir ne bacati. Kada krompir postane mlak, dodati mu vodu u kojoj se kuvao. Trebalo bi da bude oko 1 litar mešavine. Prekriti i ostaviti na toplom da se fermentiše. Gotovo je nakon 3-4 dana kada se pojave mehurići na vrhu.
Procediti i čuvati na hladnom.
Potrebno je oko 2 šolje na kilogram brašna. Hleb mesiti uveče, a peči ujutro. Ili obratno. Iz naše prakse najbolje je hleb umesiti uveče pa prebaciti u pleh u kome će se peći. Do ujutro će testo narasti i samo je potrebno ispeći.
PROBAJTE!
Pročitaj još:
10 saveta Ane Ćubele kako da napravite dobar hrono (beskvasni) hleb!
Koliko je dovoljno vitamina C? 10 namirnica koje mogu da obezbede dnevni unos za jačanje imuniteta!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:jeftino i zdravo