15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Jednostavno, brzo i kvalitetno: Predstavljamo TRI recepta za domaći kvasac...

Foto:Envato

Jednostavno, brzo i kvalitetno: Predstavljamo TRI recepta za domaći kvasac!

Aska logo
Aska
25. mart 2020. 14:09
Trenutno je u našoj zemlji nestašica kvasca, ali to ne bi trebalo da izaziva paniku ako znamo da on može da se napravi i kod kuće.
PODELI
F
T
G
P

Domaći kvasac od brašna

Kvasac je već prisutan na žitaricama pa u kombinaciji sa vodom, on će se odvojiti i počeće fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera.

*** Da bi ste napravili kvasac od brašna potrebno je sledeće:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše . Ne bi smo savetovali med jer je on prirodan antiseptik. Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.

*** Izrada i korišćenje:

Pomešajte sve sastojke u kompaktnu masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili slično ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac. Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.

Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.

Foto: Envato

Ako planirate da redovno mesite hleb, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču. Pazite da vam u tom slucaju treba veća tegla.

Ako ne mesite svaki dan hleb, domaći kvasac može da se zamrzne. Odmerite potrebnu količinu za jedno mešenje za zamrznite. Kad se odmrzne, kvasac se upotrebljava na uobičajen način. Testo od ovog kvasca sporije narasta pa je najbolje zamesiti ga uveče, a peći ujutru, piše jeftino i zdravo.

Domaći kvasac od voća

Različito voće može se takođe koristiti za dobijanje kvasca. Najbolje rezultate smo dobili sa suvim grožđem pa tako dajemo recept sa njim.

*** Da bi se napravio kvasac potrebno je:

  • 3-4 kašike suvog grožđa (ili nekog drugog voća)
  • voda – prokuvana ili flaširana
  • 1 veća tegla
  • 1-2 kašike šećera – opciono, ako želimo da ubrzamo vrenje

*** Postupak:

Staviti voće u teglu i nasuti vodu. Tegla na vrhu treba da bude slobodna dva prsta ili 20% svoje veličine tj. 80% popunjena. Prekriti teglu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ovaj proces fermentacije traje par dana. Nakod par dana, suvo voće se isplivati na površinu, a čitava tečnost će mirisati na vino. Pojaviće se i mehurići u tečnosti. U ovom momentu možete procediti tečnost i smestiti je u frizider da bi ste zaustavili vrenje. Koriste se oko dve čaše tečnosti na kilogram brašna.

Foto: Envato

Domaći kvasac od krompira

Poreklo ovog recepta kažu da seže daleko u prošlost, čak par hiljada godina. Prirodni kvasac koji živi na krompiru, koristi se za dobijanje alkoholnih pića poput vodke, ali mi ga možemo koristiti i za proizvodnju hleba.

Potrebno je sledeće:

  • 1 krompir srednje veličine (veličine ženske pesnice)
  • 4 šolje vode ili oko 1 litar
  • 1 kašika šećera

Postupak –

Oprati krompir vodom od zemlje i skuvati ga u neslanoj vodi. Ne ljuštiti. Ne koristiti deterdžent. Kada je skuvan, izgnječiti ga i dodati šećer. Vodu u kom je kuvan krompir ne bacati. Kada krompir postane mlak, dodati mu vodu u kojoj se kuvao. Trebalo bi da bude oko 1 litar mešavine. Prekriti i ostaviti na toplom da se fermentiše. Gotovo je nakon 3-4 dana kada se pojave mehurići na vrhu.
Procediti i čuvati na hladnom.

Potrebno je oko 2 šolje na kilogram brašna. Hleb mesiti uveče, a peči ujutro. Ili obratno. Iz naše prakse najbolje je hleb umesiti uveče pa prebaciti u pleh u kome će se peći. Do ujutro će testo narasti i samo je potrebno ispeći.

PROBAJTE!

Pročitaj još:

10 saveta Ane Ćubele kako da napravite dobar hrono (beskvasni) hleb!

Koliko je dovoljno vitamina C? 10 namirnica koje mogu da obezbede dnevni unos za jačanje imuniteta!

Savet travara: Ojačajte imunitet, pijte čaj od ehinacee!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
domaći kvasac, kvasac, Recept

Izvor:jeftino i zdravo

Dnevni horoskop: Vodolije, potrudite se da više vežbate kod kuće ovih dana
Koncert u kojem možete da uživate bez ulaznica: Marko Luis svira za vas onlajn!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube