Trešnje sadrže vrlo malo kiseline, pa u kuvanju ne menjaju mnogo ukus. Najčešće se koriste u slatkim jelima: voćnim salatama, tartovima, kolačima, sufleima i klasičnom francuskom kolaču “clafoutis”.
Višnje su često tamnije od trešanja i sadrže znatno više voćne kiseline pa su i pogodnije za kuvanje. Koriste se najčešće u džemovima i kompotima, ali i u slanim jelima kao što su divljač i pačetina.
Trešnje i višnje su članovi porodice ruža. Kada se uberu, ne nastavljaju da sazrevaju, shodno tome, samo zrelo voće se bere i prodaje.
5 saveta i trikova za pravilnu upotrebu
- Konzumiraju se što svežije moguće – idealno u roku od dva do tri dana posle kupovine.
- Ako se ne koriste odmah, najbolje je da ih čuvate sa peteljkama, raspoređene na poslužavniku u frižideru.
- Trešnje su pogodne za zamrzavanje – ali u tom slučaju odstranite peteljku, a ostavite koštice.
- Prvi korak u pripremi je uvek pranje, jer, ako se trešnje peru posle uklanjanja koštice i peteljke, gube svoj dragoceni sok.
- Da bi se olakšalo uklanjanje koštice, dovoljno je staviti trešnje/višnje u zamrzivač pre čišćenja. Ovo čini meso čvršćim a tada se koštica lakše uklanja
Pročitaj još:
Saveznik u gubljenju kilograma i prijatelj vašeg srca: Zbog ovoga treba da jedete TIKVICE!
Posuda za led može da se koristi za slatkiše i napitke: Osvežite se i zasladite uz ove brze recepte!
Ubrzava metabolizam i čisti organizam: Uočite promene na telu uz pomoć đumbira!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:hrana,pice,price