Iako početkom juna počinje prava sezona jagoda, onih ukusnih, domaćih, na rafovima prodavnica se već može naći ovo voće!
Jagode su veoma zahvalno voće, a najviše ih volimo u voćnim salatama, kolačima ili jednostavno umočene u šlag ili čokoladu. Mi vam danas pišemo o lekovitim svojstvima jagoda i novim razlozima zbog kojih biste ih trebali što više jesti.
Jagode su pune antioksidanata
Prava su mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi namirnica sa najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše telo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.
Vitamina C koliko hoćete!
Izvrstan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežne žlezde koje su poznate i kao žlezde stresa, a one zahtevaju veću količinu vitamina C od svih organa u telu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne pomorandže.
Regulišu šećer
Istraživanja su pokazala da jagode mogu pomoći pri regulaciji šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može da igra veliku ulogu u prevenciji krvnih bolesti. Nivo šećera u krvi povezan je sa gojaznosti, promenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.
Borac protiv vaših bolova
Jagode imaju antiupalna i dejstva koja ublažavaju bol. Nauka je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta sedmično da biste smanjili rizik od upala. A zbog njihovog divnog ukusa verujemo da ni češća konzumacija neće biti problem.

Foto: Envato
Brinu o vašem zdravlju
Od velike su pomoći u sprečavanju nastanka bolesti srca i artritisa.
Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorevanju masnih naslaga na telu, jer ih telo koristi kao gorivo. Istraživanja su pokazala da antocijanin takođe povoljno utiče na kratkotrajno pamćenje.
Pune su antikancerogenih materija. Njihovi flavonoidi se bore sa kancerogenim ćelijama i sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.
Alergije stop!
Fenolne kiseline iz jagoda imaju antialergena svojstva, što znači da pomažu pri smanjenju biohemijskih procesa, koji su povezani sa alergijskim reakcijama. Ipak, kao i na sve namirnice postoje ljudi koji su alergični na jagode, ako imate ikakvu sumnju da ste alergični nemojte ih jesti.
I miris i ukus!
I za kraj, jagode su veoma ukusne! Dodajte sveže ili zamrznute jagode u svoje šejkove i sokove. Poslužite ih za doručak uz tople palačinke, napravite namaz od avokada i jagoda ili ih jednostavno jedite same.
Pročitaj još:
Dijetalno slatko zadovoljstvo: Probajte recept za zamrznuti jogurt
Uspešno ste se prijavili