Istraživanje, objavljeno u Journal of Food Protection, analizira kako ljudi koriste i pripremaju smrznuto povrće – a stručnjaci za bezbednost hrane kažu da rezultati pokazuju da bi mogli da dovedu svoje zdravlje u opasnost.
Evo šta je studija otkrila, plus zašto je pažljivo rukovanje zamrznutim povrćem ključno.
Kako ljudi konzumiraju smrznuto povrće
Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke iz ankete više od 3.000 ljudi o njihovoj pripremi i potrošnji smrznutog povrća od 1. do 24. septembra 2022. Istraživači su otkrili da je skoro 9% ljudi reklo da je jelo sirovo smrznuto povrće, a većina ih je ubacila u blender da napravi smuti ili sok.
Više od 40% ispitanika u anketi je takođe reklo da nisu poštovali uputstva za pakovanje kada su pripremali zamrznuto povrće, iako je trećina učesnika rekla da zna da zamrznuto povrće može biti kontaminirano klicama.
Ovi nalazi pokazuju da neki potrošači možda ne kuvaju smrznuto povrće pre nego što ga pojedu i potrošači možda ne čitaju uputstva na pakovanju. Oba nalaza naglašavaju kritičnu važnost preventivnih kontrola u proizvodnji smrznutog povrća pre nego što stigne do potrošača.

Rizici od jedenja smrznutog povrća sirovog
Iako se smrznuto povrće čini bezbednim, ono može nositi patogene koji mogu učiniti ljude ozbiljno bolesnima.
Smrznuto povrće je kao i svaki drugi sirovi proizvod – uvek postoji potencijal za kontaminaciju patogenom iz životne sredine. U 2016. godini, na primer, devet osoba je hospitalizovano, a tri osobe su umrle u Americi zbog zaražavanja od Listeria monocytogenes.
Listeria monocytogenes može izazvati bakterijsku bolest zvanu listerioza, koja dolazi u dva oblika: crevni i invazivni. Listerioza creva često izaziva dijareju i povraćanje, dok invazivni oblik može dovesti do simptoma sličnih gripu, konfuzije, napada, pa čak i smrti.
U novijem primeru, zamrznuta šargarepa i odabrano zamrznuto povrće su opozvani u decembru zbog zabrinutosti zbog mogućeg izlaganja Ešerihije koli O121:H19. Infekcije E. koli mogu izazvati teške grčeve u stomaku, dijareju, groznicu, mučninu i povraćanje i mogu dovesti do komplikacija opasnih po život kod nekih ljudi.
Ključno je da znate da zamrzavanje neće uništiti određene klice, uključujući hepatitis A i norovirus. Zamrzavanje jednostavno ograničava rast bakterija, a ako su štetne bakterije ili virusi kontaminirali prehrambeni proizvod, onda ćete iste i uneti u sebe kada pojedete neobrađeno povrće.
U mlađoj, zdravoj populaciji ljudi često ne doživljavaju simptome od listerije. Međutim, listerija može biti veoma ozbiljna za starije ljude, trudnice i ljude koji su imunokompromitovani ili imaju oslabljen imuni sistem.
Kako pripremiti smrznuto povrće
Dok zamrzavanje povrća neće ubiti potencijalne patogene, zagrevanje može.
Veoma je važno pratiti uputstva za pripremu zamrznutog povrća. Pakovanje često sadrži natpise o bezbednosti hrane, gde se navodi da se povrće kuva na minimum 75°C. Praćenje ovih uputstava smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom.
Važno je da ljudi koji jedu smrznuto povrće znaju da ova hrana može nositi patogene, budući da zamrznuta ne znači i da je spremna za jelo.
Kada je neki proizvod spreman za jelo znači da je proizvod pripremljen i da se može konzumirati bez dalje pripreme. Zamrznuto povrće zahteva dodatnu obradu pre konzumacije – potrebno ga je kuvati.
Uspešno ste se prijavili