Sigurno vam se desilo nekad da se probudite sa „rupom“ u stomaku posle burnog noćnog izlazaka i koje čašice više, pa poželite samo hladan jogurt da popijete čim otvorite oči. Ili pak, spadate u one ljude koji najviše vole da doručkuju šolju jogurta?!
Sledeći put kada krenete putem frižidera zbog ovog hladnog mlečnog proizvoda razmislite dva puta.

Foto: Profimedia
– Iako jogurt svi preporučuju i piše se o tome koliko je dobar za probavu, treba da se razjasni da jogurt nije obrok, već među-obrok. Masnoće koje postoje u njemu mogu da provociraju creva i da izazove prividan osećaj sitosti, pa samim tim nakon popijenog jogurta ostala hrana često padne teško na želudac i bude opterećenje – objašnjava Milka Raičević, nutricionista.
Svako od nas ima neke svoje navike, dnevne rutine i to je dobro, samo je još bolje ukoliko su one zdrave.
– Kada pričamo o jogurtu mora da se vodi računa i koliko čega ima u njemu i da ipak takav napitak ne bude prvo što ćete uneti u organizam na početku svakog dana. On ima svoje dobre strane, ali ako ga pijete kako treba. Najbolje bi bilo da ujutru popijete šolju vode, koja će smiriti organizam, pa nakon pola sata da doručkujete, a jogurt da se popije kada se proces varenja završi – kaže Milka Raičević.

Foto: Profmedia
Postoji jedna zanimljivost kada pričamo o mlečnim proizvodima. Za razliku od jogurta, kiselo mleko iako je takođe sličnog sastava, nije istog, ono može da bude poseban obrok. Kiselo nleko može da bude doručak jer u sebi ima drugačije kulture i na drugačiji način se vari, objasnila nam je nutricionista, Milka Raičević.
Pročitaj još:
Avanturista ste i uživate u kulinarskim specijalitetima? Predstavljamo vam najbolje restorane sveta!
Nemate kuhinjsku vagu? Domaćice, evo kako da izračunate gramažu namirnica uz pomoć šolje!
Zadivite goste kanapeima: Uz naš recept napravite male zalogaje kojima niko ne može da odoli!
Uspešno ste se prijavili