15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Gde dobro jesti: Da li je hrana ukusnija i kvalitetnija u restoranu ili kod...
hrana

Foto:Profimedia

Gde dobro jesti: Da li je hrana ukusnija i kvalitetnija u restoranu ili kod kuće?

Aska logo
Aska
14. avgust 2017. 14:41
Mogućnost izbora je nagrada za vekovni trud ljudi da isprobavaju nešto novo, teže ka pronalaženju stvari koje možda u samom nastajanju nisu bile previše logične i o kojima se do tada moglo samo sanjati.
PODELI
F
T
G
P

Trebamo biti zahvalni tim avangardističkim pojednicima svoga vremena jer su nam omogućili da imamo veliki izbor u svemu, ali i obavezali da mudro biramo i još mudrije koristimo. Sve što danas jedemo, oblačimo ili koristimo neko je morao da otkrije, isproba.

Potpuno je jasna privilegija kojom nas je neko nagradio, ali i postavio lestvicu visoko za sve generacije koje dolaze. Pored izbora gde je odluka jako važna jer može odrediti budućnost, omogućiti autoput do cilja ili možda slepu ulicu, postoje i oni koji zahtevaju dosta manje stresa jer je zadovoljstvo cilj, a sam način različit. Kod mnogih ljudi pa i kod mene u početku je postojala dilema koja je nametnula prosto pitanje. Da li je hrana ukusnija i kvalitetnija u restoranu ili kod kuće?

Kao što smo na samom početku ovih tekstova pisali, u restoranima rade profesionalci koji su plaćeni za svoj rad i koji, bar je takva logika, moraju da savladaju dosta veština, kako bi uopšte počeli da rade i spremaju ukusne obroke. Mnogi će reći da je to lak i zanimljiv posao, dosta kreativan i odgovoran. Potpuno su u pravu za sve osim za ono prvo, a to prvo je suština. Dovoljno je da baš ništa ne znate o radu u restoranu pa da pomislite da ti ljudi tamo imaju zavidno zanimanje. Opstaju oni koji poseduju količinu ljubavi, strasti i posvećenosti koja se može meriti tonama. Rad u dve, po nekada i tri smene, slobodan dan za praznik, rođendan ili koncert omiljenog pevača, jako teško, prostorija gde je stalno buka, toplota, masnoća. Slikovit prikaz svega toga možda je najbolje dao Entoni Burden u svojoj knjizi „Poverljivo iz kuhinje“.

Kada naručim određeno jelo u nekom restoranu, kroz par delića sekunde sve to sagledam, jer sam i sam deo toga. Onako na tanjiru sve deluje lako i jednostavno, ali nije baš sve tako. Kod kuće je potpuno drugačije. Imate mogućnost da birate kada ćete nešto spremati, pa i ako vam neki sastojak fali snaći ćete se i bez njega. U slučaju da to jelo ne uspe u potpunosti, spasićete što se spasiti može. I najvažnije od svega, imate privilegiju da sednete, legnete, prošetate, pustite omiljenu pesmu, obavite telefonski poziv, jednom rečju, slobodu. Koliko god da neko bio za ili protiv i jedna i druga varijanta imaju svoje prednosti. Kućna varijanta nam omogućava veću intimu i pomenutu slobodu, restoranska visok nivo kvaliteta i sam doživljaj. Ako bih morao da se odlučim za jednu, glasam za obe, ne zbog neodlučnosti već zbog mogućnosti da i jedna i druga budu odličan izbor.

Za današnji recept sam odabrao dezert koji mi je u glavi od samog početka. Za nekog možda deluje prevaziđeno, ali za mene lično savršenstvo ukusa.

Baklava

Baklava

Baklava sa orasima i lešnikom

*** Potrebne namirnice:

Kore za baklavu (mogu i obične) 500 g

Orasi 250 g

Lešnik (pečeni) 250 g

Plazma keks 100 g

Puter 250 g

*** Za sirup:

Šećer 500 g

Star anis nekoliko komada

Pola limuna

Voda 500 ml

Način pripreme:

Samleti orahe i lešnik i pomešati sa plazmom i 200 g istopljenog putera. Jednu koru premazati sa mešavinom 50 g istopljenog putera i 2 dl mlake vode. Masu staviti u dresir džak (može i ručno) i naneti na koru da bude u obliku cigarete po celoj širini. Smotati i staviti u pleh. Iseći na manje komade oko 7 cm. Staviti u peć i peći na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju. Izvaditi i staviti da se prohladi. Za to vreme skuvati sirup. Vodu, šećer, limun i anis staviti u šerpu i kuvati 5-7 minuta nakon što proključa. Preliti baklavu i ostaviti da prenoći. Važno je napomenuti da se hladna baklava preliva toplim sirupom ili obrnuto.

Pročitaj još:

Slatke muke biranja hrane: Probajte ukusnu dinju sa pršutom!

Mediteranska večera za sve prilike: Napravite dimljenu pastrmku po receptu vrsnih kuvara

Salata sa tunjevinom: Savršen obrok za vrele letnje dane!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Baklava, Hrana, Lešnik, Orasi, Restoran

Izvor:Igor Đermanović

Ona je osvojila srce zavodnika: Prva zajednička fotografija Saše Kovačevića sa devojkom
Kada naša kreatorka obuče našu pevačicu: Lena Kovačević blistala na crvenom tepihu
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube