Pihtije su, kao što smo rekli, bogate želatinom, odnosno oblikom kolagena izvučenog iz kože, kostiju i hrskavice životinjskog porekla.
Želatin ima različite koristi, uključujući pomoć pri mršavljenju jer smanjuje apetit i povećava osećaj sitosti. Takođe se koristi kod kostobolje ili problema sa bolom u zglobovima.
Osim toga, želatin je ključni sastojak u kozmetičkoj industriji, prisutan u antirid kremama i proizvodima protiv starenja. Nedostatak kolagena može uzrokovati promene u organizmu, prvenstveno vidljive na koži i kosi. Kolagen pomaže zadržavanju vode, smanjuje dehidraciju organizma i kože.
Zato ove zime navalite na pihtije!
Recept za goveđe pihtije od nogica
Pihtije se kod nas uglavnom prave od svinjskih nožica jer su one dostupnije u prodaji, ali naravno goveđe pihtije se prave od goveđih nožica. Princip je isti, bitno je da imate nogice koje su dobro oprane i očišćene i stavite ih da se kuvaju u najmanje 5 litara vode. Kad prokuvaju, penu koja se stvara na površini skidate kašikom. Kad nestane pene dodate zrna bibera, lovorov list, so, peršun i kuvate dok se meso ne odvoji od kostiju. Polovina vode treba da uvri i da bude lepljiva. Ni slučajno ne dolivajte vodu.
Skinete kašikom nakupljenu masnoću sa vrha, izvadite meso i stavite ga u sudove gde ste planirali da ulijete skuvanu tečnost, pa proceđenu tečnost prelijete preko mesa, dodate sitno iseckani beli luk i pospete mlevenim biberom. Ostaviti na hladnom mestu sudove sa pihtijama da se masa stegne i služite kao predjelo.
PROČITAJTE JOŠ:
Oporavlja i ozdravlja organizam! Zelena čorbica kao melem posle teške hrane za praznike
Evo zašto bi trebalo da uzimate po jednu kašiku meda svaki dan
Retko ih jedemo, a čine čuda za naše zdravlje: Za šta su sve dobre suve šljive?
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Kurir Still