Domaćice ubacuju aspirin u zimnicu jer ima konzervirajuće dejstvo. Istina je, on deluje antibakterijski, ali na primer, nije dozvoljen za decu mlađu od 12 godina.
Prof. dr Tanja Petrović, sa Katedre za tehnologiju konzervisanja i fermentaciju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu podseća za RTS da se aspirin u prehrambrenoj industriji ne koristi već 30 godina . On sadrži salicilnu kiselinu koja zaista ima konzerivrajuće dejstvo, budući da je osnovna supstanca ovog leka acetilsalicilna kiselina.

– Ali se ona u prehrambenoj industriji ne koristi već više od 30 godina. Znači, ona je isključena iz liste konzervanasa i ne koristi se u prehrambenoj industriji zato što treba da ima medicinsku ulogu i da ne bi potrošači koji, na primer, konzumiraju aspirin, odnosno acetilsalicilnu kiselinu, prekomerno unosili ovu supstancu konzumiranjem i hrane koja je još konzervisana aspirinom. Tako da, apsolutno, aspirin ne preporučujemo za korišćenje – iszričita je profesorka Petrović.

Ona objašnjava da postoje dva hemijska konzervansa koja se koriste, vinobran i konzervans.
– Domaćice, pogotovo ako ostavljaju veću količinu zimnice, češće pribegavaju hemijskim konzervansima. Pogotovo ako koriste plastičnu ambalažu, koriste plastična burad, onda ne mogu da koriste pasterizaciju. Tu onda preporučujemo primenu ovih komercijalno dostupnih konzervansa. Međutim, ako zimnicu pakuju u staklenu ambalažu, onda je preporučljivo da se ne koriste hemijski konzervansi – rekla je ona gostujući na Javnom servisu.
PROČITAJTE JOŠ:
Kako bez krastavčića?! Savršeno zdravi recept za omiljenu zimnicu nam stiže iz Zapadne Srbije
Nemojte da čuvate zimnicu na ovih šest mesta – u suprotnnom će se brzo pokvariti
Slavica je podelila sa nama njen recept za kisele paprike u trušiji: Zdravo, brzo i ukusno, a trik je u jednom sastojku
Uspešno ste se prijavili
Izvor:RTS