Mnoge salate ili prelivi se prave sa majonezom, a kako je u toku Uskršnji post umesto da kupujete originalni, napravite domaći posni koji će se svima dopasti. Ne koriste se jaja već tečnost iz graška ili pasulja, a ukus je jednako dobar. Domaći posni majonez može da se doda u rusku salatu, mimozu…
Sastojci:
- 1 konzerva graška ili pasulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica senfa
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sirćeta
- 2 kašičice soka od limuna
- ulje
Priprema:
Izblendirajte sastojke. Procedite tečnost iz pasulja ili graška, pa sipajte u blender. Grašak ili pasulj možete da iskoristite za neku salatu. Zatim u blender dodajte šećer, senf, so, biber i sipajte sirće. Sve dobro izblendirajte.
Zatim postepeno sipajte ulje i nastavite da blednirate. Ulje sipate sve dok ne dobijete gustu smesu. Kada ste dobili gustu smesu, sipajte i sok od limuna, a onda sve ponovo dobro izblendirajte.
Uspešno ste se prijavili
Izvor:stvar ukusa