Ukoliko vam dolaze gosti ili samo želite da iznenadite svoje ukućane ukusnim i toplim grickalicama, onda je ovo pravi recept za vas.
Još jednom nam u pomoć priskače naša domaćica Ljiljana Vujović i daje novi recepr pravo iz njene kuhinnje.
Pogledajte kako se prave Ljijini slani štapići:
Potrebno je:
-1 kilogram brašna
-250 grama margarina
-jedna šolja mleka (1/4litra)
-dva jaja
-200 grama ulja
-jedan mali svež kvasac
-jedna velika kašika soli
-jedna kesica proprženog susama.
Priprema:
Kvasac potopiti u malo toplog mleka, dodati kašičicu šećera i malo brašna, povremeno mešati i pustiti da nareste.
Na suvom tiganju na blagoj vatri peći susam dok ne porumeni.
U vangli pripremiti ostale sastojke (bašno, ulje, jaja, mleko, so, margarin), dodati kvasac i testo dobro izmešati da se ne lepi (da ne ostaje na rukama). Oklagijom razviti koru debljine prista, iseći na štapiće i ređati na tepsiju (koja se ne podmazuje). Četkom štapiće premazati razmućenim jajetom i posuti ih pečenim susamom.
Peći oko 15 minuta na sredini rerne (podesiti rešetku) na najjačoj temperaturi.
Od ove količine testa dobije se dva pleha štapića.
Prijatno!
Uspešno ste se prijavili