Nutricionisti preporučuju kozje mleko zbog njegovih pozitivnih uticaja na zdravlje.
Ono podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u krvi, obnavljanje hemoglobina i lakšu probavu u poređenju s kravljim mlekom. Kozje mleko sadrži mnoštvo proteina, vitamina B kompleksa, minerala i kalcijuma. Osim što se koristi kao hrana, kozje mleko tradicionalno ima i terapeutske svrhe, pomažući u lečenju različitih bolesti.

Hemijski sastav kozjeg mleka se razlikuje od kravljeg, posebno u pogledu sastava masnoća. Masnoće u kozjem mleku su manje kapljice koje se brže razgrađuju u organima za varenje, što dovodi do brže probave u poređenju s kravljim mlekom. Kozje mleko se potpuno vari za samo 40 minuta, dok je za kravlje potrebno oko dva i po sata.
Preporučuje se konzumiranje jedne čaše kozjeg mleka dnevno, jer to zadovoljava dnevne potrebe organizma. Mlad sir i mleko su posebno preporučljivi jer sadrže oko 10 odsto masnoća, dok se u prevrelim sirevima nalazi četiri puta više masnoća. Kozje mleko se ističe kao korisno za regeneraciju jetre, posebno u slučaju masne jetre, ciroze, upale jetre ili infekcije mononukleozom.

Istraživanja su pokazala da je kozje mleko bolje svarljivo i ima izraženu kiselost, što ga čini pogodnim za ishranu dece i bolesnika. Deca koja konzumiraju kozje mleko pokazuju brži rast, veću telesnu masu i bolju strukturu kostiju u poređenju s onima koji konzumiraju kravlje mleko. Kozje mleko se preporučuje i kao saveznik u borbi protiv stresa, jer sadrži vitamine B1, B2, B6 i B12, koji pozitivno utiču na nervni sistem.
Dodatno, ističu se neki nutricionistički podaci u korist kozjeg mleka, kao što je činjenica da jedna šolja kozjeg mleka osigurava čak 18 odsto dnevnih potreba deteta za proteinima, viši sadržaj kalcijuma, vitamina B6, vitamina A, kalijuma, nijacina i bakra u poređenju s kravljim mlekom. Osim toga, kozje mleko sadrži manje laktoze, što ga čini povoljnijim za osobe koje ne podnose ovaj mlečni šećer.
PROČITAJTE JOŠ:
Badem, pistaći, lešnik… Napravite same domaće mleko od koštunjavog voća, jeftinije je i zdravije!
Bananu i mleko ne koristite samo za super šejk, već i kao preparat za negu lica!
Specifičan ukus, poseban šmek, delikates – Kako jesti kozji sir i zašto je toliko zdrav?
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Still Kurir