Uredite frižider na pravi način.
Svako „zašto“ ima svoje „zato“. Postoje razumna objašnjenja zašto neke namirnice treba da stoje na nižim, a neke na višim policama.
Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji „Praktična žena“ objasnila šta gde treba da stoji i koje su to najčešće greške koje većina nas pravi.
Jaja
Najveća zabluda je da se jaja drže na gornjoj polici na vratima. Temperatura na vratima nije dovoljno niska, odnosno nije dovoljno hladno za jaja koja su kvarljiva. Najbolje je da budu u donjem delu, jer što se više ide gore to je veća temperatura, odnosno toplije je. Preporučuje se da jaja stoje u kartonskim kutijama u kojima su i kupljena,
Meso
Meso je takođe kvarljiva namirnica, tako da treba da se stave sa jajima na donju policu. Mleveno meso od kada se odmrzne može da stoji oko 8 sati, a ostalo meso dan ili dan ipo. Ukoliko odmrznete meso treba da ga iskoristite što pre. Nikako nemojte dva ili više puta da zamrzavate isto meso, to je strogo zabranjeno.
Sirevi
Sirevi su takođe podložni brzom kvarenju pa samim tim treba da nađu svoje mesto pored mesa i jaja. Ono što treba da se naglasi jeste da sirevi ne treba da stoje u celofanu i plastičnim kesama, već u posudama za sireve sa providnim poklopcima. Ukoliko želite da vam duže traju stavite pored odmotanih sireva kocku šećera.

Foto: Profimedia
Kuvana jela
Mnogi ljudi ostave gotov ručak da stoji čitav dan na šporetu, pa kako ko dolazi u kuću tako podgreva i ručak, što je pogrešno. Na taj način se brže razvijaju bakterije. Da biste to sprečile, potrebno je da čim ručate jelo prekrijete folijom i stavite u frižider ili da stavite u plastičnu kutiju sa poklopcem pa takođe u frižider. Takva jela mogu da idu na više police.
Ulja
Sva ulja koja svakodnevno koristite mogu da stoje na vratima frižidera.
Voće
Voće može da stoji napolju, ali i u frižideru. Ukoliko se odlučite za drugu opciju, ono ide u fioke na dnu frižidera koje su i namenjene za voće i povrće. Važno je da razno voće odvojite ubrusima ili na neki drugi način kako se ne bi dodirivali, jer svako voće ima drugačiji „vek trajanja“.
Sve ostale „cake“ za namirnice i odlaganje istih u frižider možete da pogledate u ovom videu.
Vodite računa o hrani, kako bi očuvali vaše i zdravlje vaše porodice.
Pročitaj još:
Dinamika na stolu, drama u tanjiru: Dekorišite vaša jela uz praktične saveta jednog šefa kuhinje
Probala sam tufahije bez JABUKA i odmah tražila recept kuvaru! Probajte i vi ovaj bosanski desert
Uspešno ste se prijavili