Možda se ustručavate da pitate lekara ili mislite da nema potrebe za tim jer polazite sa pozicije da vam nije sve dozvoljeno. Mi ćemo rešiti dileme koje su u vezi sa ovom temom, jer koliko god ima istine sa gore pomenutom konstatacijom kada je dijabetes u pitanju neophodna je konsultacija stručnjaka, u našem slučaju Milke Raičević, nutricioniste.
– U ovom periodu je lubenica najzastupljenija užina na koju se često svi odlučuju zbog visokih tempereatura i osećaja osveženja koju ona pruža. Bilo da ste dijabetičar ili ne, treba da znate da je lubenica nisko kalorična, ima šećera ali i puna vode. Dobra je za regulaciju probave i čišćenje organizma, pogotovo je dobra za snižavanje krvnog pritiska, ali onima osobama koje imaju dijabetes tipa 2 savetuje se tek jedna kriška dnevno – kaže Milka Raičević, nutricionista.
Dalje, nutricionista napominje da je najopasnije suvo voće koje je puno šećera. U globalu se ne preporučuje, međutim ukoliko ne možete da mu odolite uzmite malu količinu uoči neke fizičke aktivnosti.
U ovim slučajevima univerzalno pravilo koje je na snazi glasi: Jedna šaka bobičastog voća ili jedan plod ostalog voća dnevno. Dakle, jedna banana, jabuka, breskva, a šaka borovnica, trešanja…
Milka Raičević je bila i više nego rada da sa nama napravi listu voća i poželjnu količinu koja je adekvatna za dijabetičare, s tim što bismo napomenuli da je neophodno da se zna količina šećera, nutritivna vrednost voćke i sa čime sve sme da se kombinuje. Ukoliko recimo želite da pravite smutije nikako ne treba da mešate voće, već da pravite isključivo od jednog ploda.
Borovnice, ribizle, kupine, maline – Na svo bobičasto voće primenite gore pomenuto pravilo, dakle jedna šaka dnevno.
Citrusi – Od citrusa se najviše savetuju grejp (crveni) i to ne samo pulpa da se jede već i ono belo između, jer baš to snižava glikemiju kod dijabetičara. Takođe je dobar za smanjivanje telesne težine.
Jabuka – Najpristupačnija i najadekvatnija za sve one koji imaju dijabetes. Preporučuje se zelena jabuka zbog manje količine šećera. Jabuke imaju vlakna, ali i celulozu koja drži osobu dugo sitom.
Avokado- Idealan za sve, pa i za dijabetičare. Ima dosta mono zasićenih masti, odnosno one zdrave masti, takođe malo šećera u sebi i pomaže da isti smanjite u krvi.
Šljive – Što kiselije, to bolje. Preporučuje se dnevni unos između tri do pet, otprilike pola šolje šljiva na dan. Regulišu prbavni sistem i odlična je za čišćenje mokraćnih kanala.
Dinja – Dinja je kao i avokado odličan izbor. Osvežava zbog velike količine vode koju u sebi ima, a obiluje i mineralima. Dinja je voće koje u sebi ima malu količinu šećera, tako da možete da uživate u njoj, Takođe kriška dnevno.
Breskve – Pune vitamina A i C. Ili da se jede jedna dnevno ili da se konzumira kao smuti, ali bez mešanja sa drugim voćem.
Kajsije – Preporučuje se količina od tri do četiri kajsije u toku dana, pre neke fizičke aktivnosti.
Smokve – Dovoljno je da pojedete jednu do tri dnevno. Sa smokvama ne preterujte.
Banana – Savetuju se zelene, ali ukoliko ipak volite klasične žute i to je u redu. Bilo kako bilo, savetuje se pola banane dnevno.
Prijatno.
Pročitaj još:
Istraživale smo da li je zdravo popiti JOGURT ujutru, iznenadiće vas odgovor stručnjaka!
Pitali smo nutricionistu kada je najbolje da se pije voda, njeni odgovori će vas iznenaditi!
Uspešno ste se prijavili