Ljudsko telo je savršeno uigrani mehanizam koji funkcioniše po principu slanja i primanja signala. Na primer, nakon što pojedemo hranu ona će biti u želucu tri sekunde nakon gutanja, ali će u našem telu provesti naredna 24 sata.
– Veći obrok sa visokim učešćem masnoće teže se vari, ali jedna večera koja se sastoji od ispečenih namirnica će u proseku u organizmu biti oko tri sata – teorija je svetskih nutricionista.
Čim hrana dođe u želudac, raspada se u manje čestice uz pomoć želudačne kiseline, a nakon toga nekoliko sati putuje kroz tanko crevo gde se dodatno vari, dok hranljive supstance idu u krvotok. Hrana tamo ostaje još dva do tri sata pre ulaska u debelo crevo, gde se iz nje izvalači voda i so, prenosi Dejli Mejl.

pećinski ljudi, dijeta
Evo koliko je potrebno određenoj hrani da se svari:
Voda – Odmah ulazi u crevni sistem
Sok od voća ili povrća – 15 do 20 minuta
Sirovo povrće – 30 do 40 minuta
Kuvano povrće – 40 minuta
Riba – 45 do 60 minuta
Salata sa uljem – 1 sat
Skrobno povrće – 1.5 do 2 sata
Zrna (pirinač, heljda, ovas, pšenica…) – 2 sata
Mlečni proizvodi – 2 sata
Orašasti plodovi – 3 sata
Piletina – 1.5 do 2 sata
Govedina – 3 sata
Jagnjetina – 4 sata
Svinjetina – 5 sati
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Brideside/dailymail