Trovanje hranom i crevne infekcije su česte tokom visokih temperatura jer se ukusne namirnice često ne skladište kako bi trebalo. Da li u brzini ili nehajnosti, ni ne shvatimo da smo u obrok stavili nešto pokvareno, a par sati posle jela je kasno da se bilo šta preduzme jer se stomak već uveliko buni.
Evo kako ovo da sprečite.

- Piletinu, ćuretinu, crveno meso i plodove mora morate držati potpuno odvojeno od ostalih namirnica. Ukoliko primetite da meso menja boju, miris, strukturu odmah ga bacite. Nije na odmet podsetiti da jednom odmrznuto meso ni pod tačkom razno ne sme opet da se zaledi.

- Jaja se ne drže na sobnoj temperaturi jer se salmonela najbolje razvija u takvim uslovima. Jaja se drže u frižideru, u originalnoj ambalaži. Dok se ne potroše, a trebalo bi ih potrošiti u narednih nekoliko dana, ne ostavljaju se van frižidera. Ukoliko su jaja duže stajala u frižideru, pre razbijanja ih promućkajte. Ukoliko se čini da se u ljusci nalazi čvrsta loptica, bacite ih, pokvarena su. U to ćete se svakako uveriti i kada ih razbijete u tanjir.

- Zelene salate, kupus, blitvu, zelje, spanać… Nikako ne perite pre stavljanja u frižider, dodatna voda pospešuje razvoj bakterija i brže truljenje. Dobro ih operite pre samog spremanja.

- Pečurke spremite istog dana kada ih i pazarite ili u najgorem slučaju sutradan. One su lako kvarljive i ispuštaju etilen koji ne pogoduje ostalim namirnicama u vašem frižideru, to jest, utiče na brže sazrevanje i kvarenje. Etilen sadrže i jabuke, kruške, breskve, nektarine, avokado, mango, dinje i paradajz, pa sve ove vrste voća i povrća držite u posebnim fiokama frižidera.

Ne zaboravite da na visokim temperaturama koristite dve daske za sečenje – za meso i za povrće, a kuhinjske krpe koristite u što manjoj meri, jer su najveći izvor zaraze. Zamenite ih ubrusima.
PROČITAJTE JOŠ:
Trik sa papirnin ubrusom u frižideru spečava bacanje hrane
Uspešno ste se prijavili