„Melitzanosalata“ je originalan naziv veoma popularne grčke salate koja se može služiti i kao namaz uz topao hleb ili pogaču. Takođe, idealan je uz tost ili dodatak uz piletinu ili pomfrit.
Ali pazite, ima luka!
Potrebno je:
2 plava patlidžana
2 kašike maslinovog ulja (ili 100 g majoneza)
100 – 150 g feta sira (ili čaša kiselog mleka)
3 čena belog luka
sok od 1/2 limuna
so, biber
Priprema
Operite plavi patlidžan, osušite ga i prepolovite.
Ispecite ga u rerni na rešetki, a zatim prohladite i oljuštite.
Isecite patlidžan na kockice, pa ostavite oko tri sata da se ocedi.
Dodajte ulje (majonez), feta sir (kiselo mleko), limunov sok i sitno seckani beli luk i začinite po ukusu
Servirajte uz pogaču ili svež hleb.
Pročitaj još:
Tajne majstora kuhinje: Napravite mućkalicu kao iz restorana
Uspešno ste se prijavili