Svinjska mast sadrži oko 40 odsto zasićenih masti, oko 50 odsto mononezasićenih masti i oko 10 odsto polinezasićenih masti.
Svinjska mast je bogata vitaminima A, D i E koji jačaju imuni sistem, kao i elementima kao što su selen, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor, cink, natrijum, bakar i gvožđe.
– S druge strane, svakodnevno jedenje svinjske masti može povećati količinu holesterola u krvi. Osim toga, svinjska mast se ne preporučuje osobama koje imaju problema s gušteračom jer se mast teško probavlja i može da izazove žgaravicu i bol – rekao je nutricionista Majkl Kutuzov.
On ističe da svinjska mast može da poveća rizik od nastanka kamenja u žuči, ali ipak se ne savetuje ljudima da se potpuno odreknu ove namirnice.
– Unos svinjske masti treba da bude umeren. Preporuka je ne unositi više od 15 do 20 grama svinjske masti dnevno – dodao je nutricionista.
Dakle, iako se ne smatra zdravom u poređenju s omega-3 mastima poput maslinovog ulja, svinjska mast ipak može da se koristi u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane.
Kako sami da pripremite svinjsku mast, pogledajte u videu ispod:
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Index