Za pripremu ovog specijaliteta, najpre se isprži slanina. Kada je gotova, slanina se izvadi, a u preostaloj masnoći dodaju se crni i beli luk, so, biber i blendirani paradajz. Ovaj sastav se dinsta, a potom se dodaju žuti šećer i jabukovo sirće. Nakon još malo dinstanja, vraća se pržena slanina. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da bi se ukusno sjedinilo, a zatim se sipa u vruće tegle koje se ne zatvaraju dok se ne ohlade, kako bi se sačuvala svežina i aroma.

Ovaj jedinstveni spoj slatkog i slanog nije ostavio nikoga ravnodušnim. Vlada je čak predstavio svoj specijalitet na sajmu Agro Beograd 2024, gde su mnogi posetioci sa znatiželjom gledali teglice na kojima piše „slatko od slanine“. Iako je reč o retkom delikatesu, cena mu nije mala, te teglica od 35 grama košta 700 dinara.
Sam proces pripreme nije komplikovan, a Vlada ističe da receptura nije tajna. Za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine, od čega se dobija jedna tegla od 170 grama slatkog i nekoliko manjih teglica od 35 grama. Pre upotrebe, slatko od slanine se malo zagreje kako bi se masnoća otpustila. Može se poslužiti uz špagete, makarone, pečenje ili kao preliv. Takođe, može se staviti na hleb i direktno konzumirati. Ukus nije jasno definisan, s obzirom da kombinuje blagu slatkost i slanost. Vladi se lično dopada, a i njegovi dosadašnji kupci su ga pozitivno ocenili nakon konzumacije.
PROČITAJTE JOŠ:
Originalni recept za pastu karbonaru: Jedini pravi ukus italijanskog specijaliteta
Nije isti rok trajanja piletini i svinjetini: Evo koliko dugo možete da držite meso u frižideru
Ovo su najukusniji sendviči na celom svetu i vredi da probate barem neki od njih!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:RINA.rs