Svetske zdravstvene organizacije objašnjavaju kako COVID-19 na nekim površinama može da preživi i do 2-3 dana.
Jedan od najpoznatijih i najstarijih oblika kontrole mikroba je upotreba toplote. Dugo koristimo toplotu u konzerviranju prehrambenih procesa i pasterizaciji mleka. Čak koristite toplotu za ubijanje patogenih mikroorganizama kada kuvate meso u kuhinji. U stvari, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje paru kao poželjnu metodu za sterilizaciju kritičnih medicinskih i hirurških instrumenata.

Foto: Envato
Parni čistači dezinfikuju i ubijaju 99,9 odsto klica na temperaturi između 90° C i 170° C . Da biste ubili većinu mikroba, držite ih u kontaktu sa parom najmanje tri minuta. To je dovoljno dugo da biste ubili mikrobe, grinje, plesni i viruse bez upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje.
Kako dezinfikovati parom? Većina mikroba je vrlo elastična. Primenom pare u kratkom periodu možda nećete uspeti da ih se rešite. Iz tog razloga morate uključiti svoj parni aparat i dati mu dovoljno vremena da se zagreje na pravu temperaturu koja može ubiti klice i dezinfikovati vašu kuću. Većina čistača pare vrhunskog kvaliteta proizvodi pare na temperaturi do 170 stepeni C. Ovo je dovoljno vruće da ubije 99,9 odsto virusa, mikroba, grinja i čak alergena. Na svakoj površini se zadržite barem tri minuta. To uništava čak i klice i bakterije. Para će rešiti problem bolje od bilo koje hemikalije.
Pročitaj još:
Ne možete da nađete sredstvo za dezinfekciju ruku u apotekama? Napravite ga sami kod kuće!
Uspešno ste se prijavili