Zaslađivači se često komentarišu i postoje mnoge zablude o njima. Ljudi uglavnom misle da je bolje koristiti običan beli šećer i, na primer, kokosov šećer jer su to zdravije varijante slatkog u odnosu na niskokalorijske zaslađivače. Zbog toga stručnjaci, s vremena na vreme, moraju da pobiju niz predrasuda u ovoj oblasti kako bi ljudi shvatili da oni imaju potvrde najstručnijih tela kada je reč o bezbednosti njihovog korišćenja.
Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, odgovorila je na nekoliko najčešćih pitanja u vezi sa upotrebom niskokalorijskih zaslađivača.
Zasto se plašimo zaslađivača?
Strah od niskokalorijskih zaslađivača postoji kod osoba koji nemaju dovoljno informacija ili nemaju stručne informacije o niskokalorijskim zaslađivačima. Postoje regulatorna tela koja vode brigu o zdravstvenoj bezbednosti zaslađivača čije internet stranice su dostupne svim građanima da bi se jednostavno, brzo i istinito informisali o zaslađivačima.
U kojim namirnicama postoje zasladjivaci a da to i ne znamo?
U svim namirnicama, dijetetskim proizvodima i napicima koje kreira prehrambena ili farmaceutska industrija mogu biti upotrebljeni zaslađivači.

Dr Budimka Novaković
Da li su su oni zdravi?
Kada su u pitanju niskokalorijski zaslađivači stručnjaci govore o zdravstvenoj bezbednosti istih. Svaki niskokalorijski zaslađivač kojem je dodeljen E broj je zdravstveno bezbedan.
Koliko ih možemo koristiti?
Svaki niskokalorijski zaslađivač ima određen prihvatljivi dnevni unos koji predstavlja gornju granicu za unos nekog zaslađivača. Svaki dnevni unos ispod prihvatljivog dnevnog unosa je bez rizika za zdravlje.
Da li od njih možemo da postanemo zavisni?
Nema dokaza da niskokalorijski zaslađivači izazivaju zavisnost.
Da li oni uništavaju zube?
Nema dokaza da niskokalorijski zaslađivači izazivaju karijes ili bolesti potpornog zubnog tkiva.
Ako osoba ima neku hroničnu bolest poput dijabetesa da li sme da koristi zaslađivače, šta pokazuju istraživanja?
Istraživanja su pokazala da niskokalorijski zaslađivači ne utiču na apetit, vrednost šećera i insulina u krvi, ne povećavaju vrednost triglicerida u krvi i sve sobe sa bolestima preobilne ishrane (I dijabetesom) mogu da ih koriste. Američko udruženje za dijabetes (engl. American Diabetes Association; ADA) navodi da niskokalorijski zaslađivači mogu da pomognu u boljoj kontroli dijabetesa.
Da li su kancerogeni?
Vodeće internacionalne organizacije koje se bave malignim bolestima ukazuju da niskokalorijski zaslađivači nisu rizik za pojavu malignih bolesti.
Na ovu temu profesor dr Budimka Novaković održaće akreditovano predavanje za zdravstvene radnike na predstojećem 20. Jesenjem Rosa festivalu zdravlja u Domu vosjke Srbije, koji se održava 30. i 31. oktobra 2019. godine u Beogradu. Ulaz na festival je besplatan zahvaljujući „Rosi” i „Maksiju”. U okviru festivala, posetioci bez zdravstvene knjižice i čekanja moći će da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima. Na manifestaciji će biti otvorena izložba fotografija „20 festivala u 20 slika”, a biće organizovan i „Rosa kutak za dojenje”, gde će mame moći da dođu sa bebama i dobiju savete stručnjaka u vezi sa dojenjem. Zainteresovani posetioci će moći da saznaju sve o rezultatima istraživanja o navikama u ishrani ljudi u Srbiji, koje je uradilo Delez Srbija.
Uspešno ste se prijavili