15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Cimet – topli začin za hladne dane
cimet

Foto:Profimedia

Cimet – topli začin za hladne dane

Aska logo
Aska
23. januar 2018. 10:19
Ovo je priča o cimetu, o njegovom nastanku, istoriji pa sve do ukusa i korisnih stvari o ovoj biljci.
PODELI
F
T
G
P

„Daleko u planinama kojima ljudska noga nije koračala, iznad nepristupačnih okomitih  litica, žive čudne džinovske ptice koje u svoja gnezda ugrađuju grančice biljke koju Feničani zovu kinamonum. Kako se do tih gnezda ne može doći, domišljati Arapi love zveri, seku ih na velike komade i ostavljaju u podnožju tih tajanstvenih planina. Ptice uzimaju krupne komade mesa i nose ih u svoja gnezda koja se pod velikom težinom plena raspadaju. Trgovci samo to čekaju. Iz ostataka gnezda biraju grančice cimeta i svojim velikim karavanima ga razvoze širom sveta“

Ovo je samo jedna od priča u poreklu toliko obožavanog začina zapisana u knjigama čuvenog grčkog istoričara Herodota koji je po svoj prilici u nju iskreno verovao. Cimet, karanfilić i muskatni oraščić toliko su se dopadali antičkim narodima da je cena ovih začina bila 12 puta veća od cene iste količine srebra. Pored jela sa najekskluzivnijih rimskih trpeza, cimet (Cinnamomum zaylanicum) se u Antici podjednako koristio i za izradu parfimisanih vodica, mirisnih ulja ali i lekova koje su najveći medicinski autoriteti tog vremena smatrali veoma moćnim.

Taj stav je dobio i svoju naučnu potkrepljenost. Supstance koje sadrži ulje cimeta (cinamal aldehid i eugenol) su veoma moćni antiseptici.

cimet

Foto: Profimedia

Kolonijalnim osvajanjima Evropljani su konačno sa sigurnošću mogli da tvrde odakle dolazi egzotični i dekadentno skupi začin. Ova biljka nije rasla na mitskim planinama iz Herodotove priče, već u toplim tropskim šumama Cejlona. Borba oko monopola nad trgovinom cimetom bila je nemilosrdna i veoma duga. Holandija, Engleska i Francuska godinama su pokušavale da postanu glavni proizvođači i trgovci skupocenom korom.

Iz bitke su kao pobednici izašli Englezi koji su makijavelističkim metodama uspeli da ubede lokalne vladare da sarađuju isključivo sa njima. Naime Britanci su došli u posed veoma dragocene relikvije, Budinog zuba, kojom su uspeli da ucene cejlonskog kralja. Gajenje cimeta je strogo ograničavano kako zbog hiperprodukcije ne bi došlo do pada cene. Međutim Holanđani krijumčare biljku na Javu, Sumatru i Borneo na kojima ubrzo nastaju plantaže. Njihovim primerom vode se Francuzi koji svoje plantaže cimeta formiraju na Mauricijusu.

Tajna velike popularnosti cimeta leži u duboko ukorenjenom verovanju da miris ove biljke deluje afrodizijačno i uspeva da zavede i najtvrđe srce. Francuski naučnici donekle su potvrdili ove tvrdnje velikom anketom koja je obuhvatila više od pet hiljada ljudi koji su ocenjivali koje mirise doživljavaju erotski privlačnim. Cimet se našao na samom vrhu liste.

Aroma cimeta odlično se kombinuje sa lavandom, svežim citrusnim notama limuna, pomorandže i bergamota, zelenim mirisom bosiljka, ilangom, santalom, crvenim biberom i vetiverom. I kada je ukomponovan u senzualne, cvetne ili opore, začinske parfeme, cimet stvara tople, duboke vibracije idealne za prohladne jesenje dane.

(Momčilo Antonijević)

Pročitaj još:

Nek zamiriše cela kuća: Mekane i sočne rolnice sa cimetom

Napitak koji budi sva vaša čula: Probajte kuvano belo vino i osetite pravi užitak

Ukusno i osvežavajuće: Smućkajte sebi savršen frape!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Cimet, Začin

Izvor:Momčilo Antonijević, snagabilja

Mali komad nakita za ceo život: Evo zašto treba da birate verenički prsten sa dečkom!
Najgore od Holivuda: Ovo su kandidati za Zlatnu malinu!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube