Možda mnogi vezuju bundevu za Pepeljugu i kočije, ali ona nam je zapravo stigla još davnih godina iz Južne Amerike!
Postoje naučni podaci da je vekovima bila osnovna namirnica u jelima indijanskih plemena.
Jednogodišnja je zeljasta biljka, specifičnog ukusa i mirisa, puna hranjivih sastojaka.
Danas se bundeva jede na razne načine: živa, dinstana, pečena, pržena itd. blaga je za organizam koji na nju iz tog razloga lepo reaguje. Mogu da se prave slatka i slana jela, a vrlo često se koristi i za kućnu dekoraciju zbog svog specifičnog izgleda.
Evo nekoliko blagodeti ove narandžaste biljke.

Foto: Profimedia
Puna je karotena, zbog čega ima narandžastu boju i upotrebom u ishrani sprečava kardiovaskularne bolesti.
Bogata je kalijumom i cinkom, što je čini dobrom za plodnost, lepu kožu, imunitet i visok krvni pritisak.
Samo „meso“ bundeve je bogato magnezijumom koji je vrlo važan za zdravlje kostiju i zuba.
Obiluju vitaminom A i time čuvaju oči od katarakte i organizam od degenerativnih promena.
Deluje protivupalno i odlična je za zdravlje zglobova, organa i kod povreda mekog tkiva, zbog antioksidansa koje sadrži.
Pomaže u smanjenju stresa.
Pored same bundeve i njene semenke su više nego značajne.
Od semenki se pravi ulje koje zadržava sva korisna svojstva, a jelima i salatama daje posebnu aromu. Ulje je bogato omega 3 i 6 esencijalnim masnim kiselinama koje:
Povećavaju energiju organizma,
Poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa
Obezbeđuju lep izgled kože,
Obezbeđuju bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga.
Regulišu nivo holesterola
Preventivno deluje na funkciju mokraćne bešike
Pomaže pri lečenju sindroma iritiranih creva
Na sve ovo, možete bundevu koristiti kao detalj vašeg prostora. Lepa za organizam, lepa i za oko.
Stižu jesenje namirnice: Uživajte u ovom zdravlju na tanjiru
Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!
Uspešno ste se prijavili