Evo recepta za brz i ukusan kolač od jabuka koji će se odlično uklopiti s jesenskim ukusima. Ovaj kolač je lagan za pripremu i idealan je za uživanje uz šolju toplog čaja ili kafe.

Sastojci:
Za testo:
- 2 veće jabuke (oljuštene, očišćene i izrendane)
- 1 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje putera (omekšalog)
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića (opciono)
- 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)
Za posipanje:
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180°C. Podmažite pleh za pečenje dimenzija otprilike 20×20 cm.
U velikoj činiji, izmešajte omekšali puter i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte jaje i dobro promešajte.
U drugoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, cimet, muskatni oraščić i vanilin šećer.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa puterom i jajetom. Dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo. Na kraju, dodajte izrendane jabuke i lagano promešajte kako bi se ravnomerno rasporedile u testu.
Prelijte testo u pripremljen pleh i poravnajte ga.
Pomešajte smeđi šećer i cimet za posipanje i pospite preko testa.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta, ili dok kolač ne postane zlatno smeđi i čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi pre nego što ga nasečete na kriške i poslužite.
Ovaj kolač će vas sigurno zadovoljiti svojim toplim i jesenskim ukusom jabuka i začina. Uživajte!
PROČITAJTE JOŠ:
Spremite najlepše slavsko žito!
Lomi vas prehlada? Evo recepta za bakinu supicu koja će vas vratiti u život
Spremite najlepše slavsko žito!
Uspešno ste se prijavili