Verujemo da i sami znate da je kelj pun vlakana, gvožđa i kalcijuma, omega 3 i 6 masnih kiselina… Ovo povrće ima pregršt razloga zbog čega bi trebalo češće da se jede. Ipak, većina ga ne voli zbog njegovog nešto čudnijeg ukusa.
Nemojte terati decu da ga jedu jer će ga tako još više zamrzeti. Spremite ručak tako da ni ne znaju da je unutra kelj, a neka recept bude takav da će poželeti što pre da ponove ovaj obrok. Evo jednog primera.
Zapečeni kelj:
Potrebno:
750 grama krompira
250 grama kelja
30 grama brašna
1/4 litara mleka
1/4 litara supe od kocke
30 grama maslaca
300 grama šunke
100 grama gauda sira
beli biber
1/2 veze peršuna
Priprema:
Oljuštiti i oprati krompir, kuvati ga u posoljenoj vodi, a zatim ga izgnječiti kao za pire. Ovako pripremljen krompir staviti na dno podmazanog suda. Kelj oprati, glavice iseći na četvrtine i kuvati nekoliko minuta u supi. Zatim ga poređati preko krompira. Sos pripremiti na sledeći način: na maslacu propržiti brašno, tome dodati supu i mleko i kuvati. Pri kraju kuvanja dodati isečen sir, posoliti i pobiberiti. Ovim preliti kelj i krompir, zatim posuti seckanom šunkom.
Uspešno ste se prijavili