Već je poznato da čokolada u sebi sadrži sastojke koji izazivaju hormon sreće takozvani seratonin. Iako je ova namirnica popularna po tome što nas tera na lepo raspoloženje slično onome koje stvara zaljubljenost, ne treba zanermariti i druge namirnice koje su bogate ovim hormonom.
Seratonin u stvari, nastaje iz aminokiseline triptofan. Dakle, ukoliko želite da budete srećni, evo šta već danas treba da se pronađe na vašoj trpezi.
Jaja

Foto: Profimedia
Ukusno i hranljivo, jaje samostalno obezbeđuje kompletan obrok, ili je glavni sastojak mnogih jela, koja bez njega ne bi bila ista. Ova namirnica je visokog nutritivnog nivoa, to jest odličan je izvor proteina, a sadrži čak petnaest vitamina i minerala.
Sir

Foto: Profimedia
Iako neki kažu da sir utiče na zakrečenje arterija, da je kaloričan pa vam dodaje kilograme, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti. Sir je isto tako i dobar izvor kvalitetnih proteina, kalcijuma, fosfora, a ima i druge koristi po zdravlje…naravno, ako izaberete pravu vrstu i konzumirate ga umereno.
Ananas

Foto: Profimedia
Ananas je jedna od 126 najzdravijih namirnica na svetu. Bogat je enzimima, mineralima, elementima u tragovima i vitaminima te sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, jod i cink te vitamin A i vitamine E, C i B-grupe… Jedna šalica, odnosno oko 165 grama ananasa sadrži 131,4 posto preporučene dnevne doze vitamina C, 76,5% magnezijuma, 9% vitamina B6, 8,6 posto vitamina B1 i samo 82 kalorije.
Losos

Foto: Profimedia
Riba je izuzetno zdrava namirnica, a posebno je losos poznat po svojim brojnim pozitivnim efektima. Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama ali i vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj vodi snatno pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, reguliše slabovidost, krvnu sliku itd…
Orašasti plodovi

Foto: Profimedia
Bacite se na orašaste plodove! Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu šaku koštunjavog voća na dan imaju 20 procenata manje šanse da umru od bolesti srca, raka ili drugih oboljenja. Pored toga, oni pomažu u gubljenju kilaže, borbi protiv nesanice, a dobri su i za memoriju.
Grašak

Foto: Profimedia
Grašak poseduje visok sadržaj proteina zahvaljujući kvržicama u korenu, u kojima se nalazi određena vrsta bakterija azotofiksatora (Bacteria radicicola) koje vežu azot iz vazduha i pretvara ga u korisne aminokiseline, a dalje u proteine.
Uspešno ste se prijavili