Evo klasičnog recepta bez konzervansa, koji možeš piti odmah ili kratko čuvati u frižideru:
Potrebno:
- 1 kg svežih jagoda
- 200–300 g šećera (po ukusu, ili zamena poput meda/agave)
- 1 litar hladne vode
- Sok od 1 limuna (za svežinu i bolji rok trajanja)
Priprema:
- Očisti jagode – Operi ih dobro i ukloni peteljke.
- Ubaci u blender – Dodaj jagode, šećer (ili med), limunov sok i pola litra vode.
- Izblendiraj – Dok ne dobiješ glatku tečnost.
- Procedi (opciono) – Ako želiš bistriji sok, procedi ga kroz cediljku ili gazu.
- Dodaj ostatak vode – Po želji, zavisno koliko gust sok voliš.
- Ohladi i serviraj – Najbolji je uz kockice leda i listiće nane

Čuvanje:
- U frižideru: do 2 dana u staklenoj flaši.
- Ako želiš da traje duže, možeš ga i kratko prokuvati (par minuta) i sipati u sterilne flaše – ali tada više liči na sirup.
Bonus: Brza varijanta sirupa
Ako želiš sirup koji traje duže:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 1 limuntus
- Ostaviti sve da odstoji preko noći, procediti, prokuvati i sipati u flaše.
Uspešno ste se prijavili