Ipak, banane prolaze kroz različite faze zrenja, od zelene i čvrste do potpuno crne i mekane, što značajno menja njihov ukus, teksturu, pa i nutritivne vrednosti.
U nastavku saznajte šta se sve dešava sa bananom dok zri, koja je najbolja za jelo, i kako da iskoristite svaku fazu na pravi način.
Zelena banana
Još nije zrela, ima dosta skroba koji se polako pretvara u šećer. Teže se vari, idealna za one koji žele manje šećera u ishrani. Često se koristi i za kuvanje.
Žuta banana
Klasična zrela banana, slatka, mekša i lakša za varenje. Ima više šećera nego zelena i odlična je za energiju.
Banana sa smeđim tačkama
Još slađa jer je skrob potpuno pretvoren u šećer. Pruža brzu energiju i bogata je antioksidansima.
Skoro crna banana
Veoma mekana i veoma slatka. Neki ljudi je vole za pravljenje smutija ili kolača jer je lagana za blendiranje. Međutim, ako je na banani prisutna plesan ili neprijatan miris, treba je izbegavati.
Koja je najbolja za jelo?
Zavisi od cilja!
- Za laganu užinu i dobru varenje – žuta sa ili bez tačkica.
- Za brzinu energije i antioksidante – banana sa tačkicama.
- Za pečenje ili smutije – vrlo zrela (crna) banana.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili