15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Ostavljate li rernu otvorenu nakon pečenja? Mnoge domaćice greše, evo u ...

Foto:pexels

Ostavljate li rernu otvorenu nakon pečenja? Mnoge domaćice greše, evo u čemu je caka

Aska logo
portal_admin
10. januar 2025. 08:52
Nakon pečenja hrane u rerni, posebno onog na visokim temperaturama, potrebno je izvesno vreme da se šporet ohladi. To je posebno problematično u toplijim mesecima kada su temperature u domu ionako povišene. Kako bi ubrzali taj postupak, mnogi ostavljaju rernu otvorenu.
PODELI
F
T
G
P

Ipak, stručnjaci kaži da je taj način hlađenja više štetan nego koristan. Za to postoji nekoliko razloga. Naime, preterano vruć vazduh iz uređaja mogao bi oštetiti obližnji nameštaj, što je takođe navedeno u napomenama koje izdaju glavni proizvođači kuhinjskog nameštaja. Isti je slučaj i ako su vrata samo malo otvorena.

Nameštaj koji bi najviše mogao biti pogođen uticajem topline jeste onaj sa stranicama od aluminijuma – materijalom koji je veoma osetljiv na promene temperature. Drvena vrata bi trebalo manje da trpe štetni uticaj prekomerne toplote, ali boja ipak može biti dugoročno oštećena.

Foto: Pexels

Drugo rešenje pri hlađenju, kojoj takođe skoro svi pribegavamo, jeste ostavljanje vrata malo otvorenim da bi iz nje izašao vruć vazduh. Međutim, ta kontinuirana napetost završava “naprezanjem” šarki koje regulišu otvaranje i zatvaranje uređaja, pa se one tako trajno mogu pokvariti.

Ako zaista želite da držite vrata rerne otvorenim, bolje ih je otvoriti do maksimalne širine. To može imati prednost širenja ugodne toplote unutar kuhinje, ali će takođe uzrokovati širenje mirisa onoga što smo kuvali. Da ne spominjemo činjenicu da držanje vrata rerne potpuno otvorenim može predstavljati rizik za našu sigurnost i za one koji žive s nama – posebno ako su u blizini mala deca, prenosi Krstarica.

Dakle, da sumiramo. Iako će, naravno, vreme hlađenja biti duže nego kad ostavimo otvorena vrata, moderne električne rerne opremljene su protočnim ventilatorima koji osiguravaju pravilan izlazak vrućeg vazduha i vlage iz njih. Rernu držite zatvorenu tokom hlađenja i izbeći ćete sve neugodnosti.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Skorašnji članci, Uradi sama, z-slajder
hlađenje, rerna, šporet
Da li jelku treba raskititi pre ili posle Pravoslavne Nove godine, prema narodnom verovanju
Najbolji način da očistite organizam od hrane, nakon praznika i prejedanja!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube