15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » OBIČAN ILI GRČKI JOGURT? Koja je razlika među ovim mlečnim proizvodima ...

Foto:pexels

OBIČAN ILI GRČKI JOGURT? Koja je razlika među ovim mlečnim proizvodima i koji izabrati pre

Aska logo
portal_admin
25. novembar 2024. 16:09
Jogurt je popularan fermentisani mlečni proizvod bogat probioticima, kalcijumom i proteinima. Uključivanje u dobro izbalansiranu ishranu nudi mnoge potencijalne zdravstvene benefite, kao što su poboljšanje digestivnog zdravlja i imunološke funkcije.
PODELI
F
T
G
P

Obični i grčki jogurt se razlikuju po procesima proizvodnje, što im daje jedinstvene profile hranljivih materija i ukusa. Uobičajeni jogurt obično sadrži više ugljenih hidrata, što doprinosi njegovom slatkom ukusu i kremastoj teksturi. Grčki jogurt je proceđen, što dovodi do gušće konzistencije i većeg sadržaja proteina. Obe vrste se uživaju širom sveta zbog svojih navodnih zdravstvenih koristi i raznovrsnosti u obrocima i grickalicama.

Kako se pravi svaki jogurt?

Grčki i obični jogurt su fermentisani mlečni proizvodi poput pavlake, kefira i mlaćenice. Obe vrste jogurta počinju sa istim osnovnim sastojcima: svežim mlekom i kulturama živih bakterija. Međutim, njihov ukus, tekstura i profil hranljivih materija se razlikuju zbog načina proizvodnje.

KLASIČAN ILITI „OBIČAN“ JOGURT

Pravljenje redovnog jogurta počinje zagrevanjem svežeg mleka kako bi se ubili potencijalno štetni patogeni. Zatim se zagrejano mleko kombinuje sa živim bakterijama, tipično Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus, i ostavi da fermentira dok ne dostigne kiseli pH od 4,5. Smeša se zgušnjava dok laktoza u mleku fermentira u mlečnu kiselinu.

Zbog svoje kiselosti, obični jogurt ima blago oštar ukus. Međutim, mogu se dodati i drugi sastojci poput svežeg voća kako bi se zasladio njegov ukus.

Foto: Pixabay

GRČKI JOGURT

Grčki jogurt prolazi kroz isti proces kultivisanja kao i običan jogurt, ali zahteva dodatne korake nakon fermentacije. Kada dostigne željeni nivo kiselosti, grčki jogurt se više puta procedi, uklanjajući višak surutke i druge tečnosti.

Grčki jogurt se obično procedi kroz platnenu kesu ili krpu dok ne postigne željenu konzistenciju. Međutim, koliko puta treba da se procedi zavisi od toga koliko se surutke proizvodi kada se mleko zagreje. Pošto proces ceđenja uklanja većinu tečnosti, grčki jogurt ima mnogo gušću teksturu i veći sadržaj proteina od običnog jogurta.

POREĐENJE OVA DVA PROIZVODA

Kada birate između grčkog i običnog jogurta, uzmite u obzir njihove nutritivne razlike. Svaka vrsta jogurta ima jedinstven profil hranljivih sastojaka, koji nudi različite prednosti za različite dijetetske potrebe i zdravstvene ciljeve.

Sledeća tabela upoređuje nutritivne činjenice na 245 grama običnog jogurta sa niskim sadržajem masti i nemasnog grčkog jogurta:

Foto: Aska

Nakon ove tabele može da se zaključi da primarne razlike između grčkih i običnih sorti jogurta uključuju sledeće:

  • Sadržaj proteina: Grčki jogurt je obično bogatiji proteinima od običnog jogurta.
  • Sadržaj masti: Dok su obe vrste dostupne u nemasnim, masnim i punomasnim varijantama, grčki jogurt obično sadrži nešto više masti od običnog jogurta.
  • Sadržaj ugljenih hidrata: Obični jogurt najčešće ima više ugljenih hidrata od grčkog jogurta. Proces ceđenja koji se koristi za pravljenje grčkog jogurta uklanja veliki deo šećera, ostavljajući u njemu malo ugljenih hidrata u poređenju sa običnim jogurtom.
  • Sadržaj natrijuma: Obični jogurt ima više natrijuma od grčkog jogurta.
  • Kalcijum: Običan jogurt obično sadrži više kalcijuma od grčkog jogurta, pri čemu običan jogurt obezbeđuje 45% dnevne vrednosti, a grčki jogurt daje 28%.
  • Kalijum: Običan jogurt takođe zadržava više kalijuma. Jedna porcija od 245 ml obezbeđuje 17% vrednosti, u poređenju sa 10% obezbeđenih u istoj veličini porcije grčkog jogurta.

Prednosti običnog jogurta

Običan jogurt je prepun hranljivih materija koje mogu podržati mnoge puteve zdravlja. Na primer, odličan je izvor kalcijuma, a istraživanja su povezala potrošnju jogurta sa povećanom mineralnom gustinom kostiju.Redovan jogurt može biti idealna hrana za zdravlje kostiju.

Dok obični jogurt obično ima manje proteina od grčkog jogurta, njegov sadržaj ugljenih hidrata može da obezbedi brz izvor energije. Može biti zadovoljavajući, niskokalorični dodatak obrocima ili užina bogata hranljivim sastojcima. Takođe, živi probiotici u običnom jogurtu mogu poboljšati zdravlje creva, podržavajući varenje i imuni sistem.

Nedostaci
Običan jogurt povezan je sa mnogim potencijalnim zdravstvenim prednostima, ali postoje neki nedostaci koje treba uzeti u obzir. U poređenju sa grčkim jogurtom, obični jogurt ima više ugljenih hidrata i manje proteina, što možda nije idealno za kontrolu glukoze u krvi. Takođe, mnoge sorte jogurta sa ukusom sadrže značajnu količinu dodatih šećera, što može dovesti do preteranog unosa kalorija ili neželjenih skokova šećera u krvi.

Njegov odnos makronutrijenata takođe možda nije idealan za ljude koji prate ishranu sa visokim sadržajem proteina za rast mišića ili gubitak težine. Sadrži manje proteina od grčkog jogurta, što znači da možda neće uticati na sastav tela na isti način.

Foto: Pixabay

Prednosti grčkog jogurta
Grčki jogurt nudi mnoge potencijalne zdravstvene prednosti kada je uključen u dobro izbalansiranu ishranu. Na primer, njegov visok sadržaj proteina čini ga odličnim izborom za rast mišića i kontrolu težine. Istraživanja su pokazala da jedenje grčkog jogurta može poboljšati snagu mišića i sastav tela kada je uvršten u ishranu kod osoba koje intenzivno treniraju.

Pored toga, njegov sadržaj probiotika može da podrži zdravlje creva i imunološku funkciju. Istraživanja nastavljaju da ističu vezu između zdravlja creva i rizika od hroničnih bolesti. Dodavanje hrane bogate probioticima i hranljivim sastojcima kao što je grčki jogurt u vašu ishranu može povećati korisne bakterije u crevima i potencijalno smanjiti rizik od bolesti.

Tokom procesa ceđenja grčkog jogurta, veliki deo laktoze iz mleka se uklanja iz konačnog proizvoda.

Ljudi koji kontrolišu nivo šećera u krvi takođe mogu da preferiraju grčki jogurt, jer ima manje ugljenih hidrata od običnog jogurta. Iako možda ne sadrži toliko kalcijuma kao običan jogurt, grčki jogurt je odličan izvor kalcijuma. Podržava i zdravlje kostiju.

Nedostaci
Dok grčki jogurt nudi mnoge zdravstvene prednosti, ima i neke potencijalne nedostatke. Njegov bogat sadržaj proteina može dovesti do prekomernog unosa kalorija ako se konzumira u velikim količinama. Neki brendovi takođe mogu da sadrže dodane šećere, konzervanse i veštačke arome, što bi moglo da poništi neke od zdravstvenih prednosti ovog mlečnog proizvoda.

Takođe, iako grčki jogurt može da sadrži manje laktoze od drugih sorti jogurta, i dalje može izazvati probavne smetnje kod ljudi sa netolerancijom na laktozu. Ljudi osetljivi na laktozu treba da razgovaraju o potencijalnim implikacijama sa svojim zdravstvenim radnicima ili registrovanim dijetetičarom.

KORISTI OD OBA JOGURTA

Jogurt, bilo koje vrste, je raznovrsna hrana sa mnogo različitih upotreba u kuvanju i pečenju. Grčki jogurt ima gustu i kremastu teksturu, idealnu za pravljenje umaka, preliva za salatu i smutija. Neki ljudi takođe koriste običan grčki jogurt kao alternativu pavlaci ili majonezu kako bi povećali proteine i smanjili masnoće u svojim receptima.

Običan jogurt može biti osnovna hrana za doručak. To je odlična osnova za parfe, jer se dobro slaže sa svežim voćem, orašastim plodovima i granolom. Takođe se može koristiti u pečenju za vlaženje mafina, kolača i još mnogo toga. Obe vrste jogurta mogu poslužiti kao osnova za kremaste sosove i marinade, poboljšavajući ukus i nutritivni profil obroka.

NA KRAJU – KOJI JOGURT JE BOLJI?

Ne postoji jedinstven odgovor na pitanje da li je grčki ili običan jogurt bolji za zdravlje. Nekoliko faktora može uticati na vaš izbor između različitih vrsta jogurta, a obe vrste mogu biti hranljiv dodatak dobro izbalansiranoj ishrani. Međutim, od suštinskog je značaja da napravite dobar izbor na osnovu vaših potreba za ishranom i ukusa.

Grčki jogurt ima više proteina i manje ugljenih hidrata, što može biti od koristi za održavanje mišića i gubitak težine. Običan jogurt, iako ima manje proteina, obično sadrži više kalcijuma, što ga čini idealnom opcijom za ljude koji žele da povećaju unos kalcijuma za zdravlje kostiju.

Ako vam je ukus glavna briga, obični jogurt je kremastiji i slađi od grčkog jogurta. Može poslužiti za laganu užinu između obroka ili dodati „vlagu“ raznim pekarskim proizvodima. Alternativno, neki ljudi vole gustu teksturu i oštriji ukus grčkog jogurta. Grčki jogurt može povećati nutritivnu vrednost namirnica kao što su smutiji i sosevi, dok zgušnjava njihovu teksturu.

Na kraju krajeva, najbolji izbor zavisi od vaših ličnih preferencija ukusa i zdravstvenih ciljeva.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
benefiti, grčki jogurt, Jogurt
Žene iz ovog plemena su NAJLEPŠE – nikad se ne kupaju i ne peru kosu, a mirišu kao ruža
Počinje BOŽIĆNI POST Tokom ovih 40 dana bi trebalo da se pridržavate OVIH PRAVILA
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube