Ovaj zaslađivač se prvi put pojavio na američkom tržištu, a mnogi su bili oduševljeni što imaju „prirodnu“ zamenu za šećer koja ne sadrži kalorije i koja je mnogo slađa.
Ono što je zanimljivo jeste da je stevija često bila opcija za dijabetičare, a sa porastom broja obolelih od dijabetesa, stevija je zadržala svoju popularnost. Prema istraživanju kompanije Nielsen, prodaja proizvoda koji sadrže steviju porasla je za 16 odsto od 2017. do 2018. godine.
Ova j zaslađivač potiče od južnoameričke biljke Stevia rebaudiana. Biljka sadrži steviol glikozide, koji se koriste kao zaslađivači. Stevija se može naći u pićima, desertima, pecivu, slatkišima, jogurtu i drugim sličnim proizvodima.
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) smatra steviju „generalno priznatim kao bezbedan (GRAS) sastojak“. Ovo se ne odnosi na listove stevije i sirove ekstrakte stevije, koji nemaju odobrenje FDA za upotrebu u hrani.
Postojala je početna zabrinutost da bi stevija mogla povećati rizik od raka ili reproduktivnih problema na osnovu studija na životinjama. Posebno, nadzorna grupa Centar za nauku u javnom interesu (CSPI) je predvodila optužbu pozivajući FDA da zadrži GRAS status. Međutim, sada, nakon više od 10 godina na tržištu, stevija je bezbedna čak i po CSPI standardima, iako grupa i dalje želi dodatno testiranje kako bi dalje utvrdila njenu bezbednost.

„Stevija ne podiže šećer u krvi. To je dobra i sigurna alternativa šećeru za pacijente sa dijabetesom“, objasnila je Leah Kaufman, registrovani dijetetičar i sertifikovani edukator za dijabetes.
Postoje čak i neki dokazi koji sugerišu da bi stevija mogla biti korisnija nego što biste očekivali od smanjenja unosa šećera.
U studiji iz 2017. u časopisu Nature Communications, istraživači sa Univerziteta u Levenu u Belgiji pokazali su da stevija stimuliše protein koji je neophodan za percepciju ukusa i uključen je u oslobađanje insulina nakon obroka.
Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje za srce se slažu da stevija može biti korisna za osobe sa dijabetesom ako je koriste umereno i ne nadoknađuju dodatnim kalorijama. Prihvatljivi opseg dnevnog unosa ne prelazi 12 mg dnevno.
Stevija je dobra zamena za običnu kaloričnu saharozu jer nema kalorija.
Oni koji odluče da zamene šećer stevijom mogu imati koristi od ove alternative; međutim, gubitak težine nije zagarantovan.
Uspešno ste se prijavili