Zvuči kao najjednostavnija stvar, ali se ispostavilo da ukoliko želite da popijete pravu ukusnu kafu, morate da upotrebite malo više tehnike od one: „smuti i prospi“.
Zbog toga što mnogi ovo rade, profesionalni baristi odlučili su da podele neke od grešaka koje gotovo svi rade kada spremaju kafu, ali i daju savet šta bi trebalo da uradite da biste dobili izbalansiranu kafu.
KORISTITE PREVIŠE VODE

Uz bilo koju ledenu kafu, led u vašem napitku će se neizbežno otopiti, što će dovesti do razblaženog napitka koje može imati previše slab, vodenast ili previše topao ukus. Dobra vest: možete smanjiti šanse za ovo neprijatno iskustvo pijenja uzimajući u obzir topljenje leda tokom procesa kuvanja.
Da biste to uradili, skuvajte kafu sa jačim odnosom taloga i vode. Tipična preporuka je 1 gram kafe na 16 grama vode, ali kada planirate da pijete ledenu kafu, koristite nešto jači odnos od 1:12 ili dvostruku jačinu 1:8. Na taj način, vaše piće će i dalje imati jak ukus čak i kada dodati led počne da se topi.
Takođe, vodite računa da ne stavite malo vode, jer ćete u tom slučaju dobiti kiseli ukus.
SIPATE VRUĆU KAFU PREKO LEDA

Dodatni problem razblaživanja je uobičajena praksa prelivanja sveže skuvane šolje direktno preko leda – bez da se prethodno ohladi. Ako se vaš vrući napitak sipa direktno preko leda, to jednostavno dodaje više vode u vaš odnos kada se led otopi što dovodi do slabijeg pića.
Umesto toga, ohladite kafu u frižideru pre nego što je sipate preko leda. Ako jednostavno jedva čekate da se kafa ohladi, zamenite svoje tradicionalne kockice leda kockama na bazi kafe; napunite posudu za led kafom i zamrznite. Kada se koristi, vaše piće će ostati hladno bez rizika da postane razvodnjeno.
POGREŠNO ČUVATE KUVANU KAFU
Nemojte samo da ubacite čašu napunjenu kafom u frižider i sačekajte sat ili dva da se ohladi. Kafa koja se čuva u otvorenoj posudi će neizbežno poprimiti neke ukuse. Šta god da vam je u frižideru jačeg ukusa uvući će se u šolji kafe. Kada ovo znate, logično je da ćete kafu staviti u šolju sa poklopcem.
OSTAVLJATE KAFU PREDUGO U FRIŽIDERU

Čak i ako je vaša kuvana kafa pravilno uskladištena, poželećete da je koristite ubrzo nakon što se ohladi. Što duže vaša kuvana kafa stoji pre nego što je popijete, to će više dobiti ustajale ukuse. Što duže vaša šoljica kafe stoji, više prirodnih ulja prisutnih u vašoj kuvanoj kafi će razviti neprijatne i potencijalno čak i užegle arome.
Da ne spominjemo, aromatične supstance u velikoj meri doprinose vašem iskustvu pijenja. Sveže skuvana kafa će imati najintenzivniju aromatiku, pa će svežija verovatno rezultirati boljim ukusom.
KORISTITE POGREŠNU METODU ZA KUVANJE KAFE
Svaki metod kuvanja donosi drugačiji profil ukusa u vašoj kafi. Tehnika prelivanja ima tendenciju da dovede do jasnije, svetlije kafe koja je obično najbolja za lakši napitak koji se meša sa voćnim ukusom.
Koristite ovu metodu ako tražite osvežavajući profil ukusa ili ste raspoloženi za voćnije piće. Može se posebno dopasti ljudima koji uživaju u crnoj ledenoj kafi. Obavezno navlažite filter pre nego što dodate talog (a zatim ispustite tu vodu iz posude) da biste uklonili svu zalutalu prašinu ili čestice papira i neprijatan ukus papira.
Međutim, klasično kuvanje kafe uglavnom proizvodi kafu punog ukusa, tako da se najbolje slaže sa čokoladnim, intenzivnim ukusima. Ova tehnika kuvanja će vam dati jaku bazu kafe koja se može omekšati mlekom i ledom.
Uspešno ste se prijavili