15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Proglašan je NAJBOLJI SIR NA SVETU: među nagrađivanim i jedan koji i Srb...

Foto:unsplash

Proglašan je NAJBOLJI SIR NA SVETU: među nagrađivanim i jedan koji i Srbi vole

Aska logo
portal_admin
17. april 2024. 11:56
Objavljena je lista 100 najboljih sireva na svetu u 2023. i 2024. godini, prema podacima koje je prikupio kulinarski magazin "Taste Atlas".
PODELI
F
T
G
P

Na prvom mestu je italijanski parmezan (parmigiano reggano), kojem su posetioci pomenute stranice dali ocenu 4,68, a u prvih 10 našao se i jedan sir iz našeg komšiluka.

Nakon parmezana, tvrdog, polumasnog žutog sira od kravljeg mleka, sledi još italijanskih sireva – mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, a onda i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu: 4,64.

Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski.

Foto: Pixabay

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55. Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu strukturu.

Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama. Narezani sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru.

Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

Deseto mesto na listi Taste Atlasa je zauzeo francuski mont d’or s ocenom 4,54, prenosi „City Magazin“.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
parmezan, pljevaljski sir, Sirevi
Otvorena vrata u šest domova zdravlja, vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja
TikTok preplavili snimci o zameni za dezodorans -razmislite dobro pre nego što probate ovaj proizvod
17. jun 2025.Anđela Stojković

Bili smo na najvećem džez festivalu: Rečima se teško opisuje ono što tamo osetite

17. jun 2025.portal_admin

Punjene paprike sa pirinčem i povrćem, idealne za vreme posta

17. jun 2025.portal_admin

Reč stručnjaka: Da li deca do tri godine zaista znaju da manipulišu, kako mnogi roditelji veruju

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

17. jun 2025.Anđela Stojković
Bili smo na najvećem džez festivalu: Rečima se teško opisuje ono što tamo osetite
17. jun 2025.portal_admin
Punjene paprike sa pirinčem i povrćem, idealne za vreme posta
17. jun 2025.portal_admin
Reč stručnjaka: Da li deca do tri godine zaista znaju da manipulišu, kako mnogi roditelji veruju
17. jun 2025.portal_admin
Znamo gde da se rashladite u tropskim danima, a nije ni kupanje ni boravak pod klimom
17. jun 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Lavovi, danas su sve oči uprte u vas – iskoristite šansu da zasijate

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube