15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Originalni recept za FOKAČU – dekorativni hleb koji je kao oblak mek...

Foto:unsplash

Originalni recept za FOKAČU – dekorativni hleb koji je kao oblak mek, ali i hrskav

Aska logo
Aska
20. mart 2024. 07:03
Ukoliko volite pikanterije od testa ova fokača će vas kupiti na prvi zalogaj.
PODELI
F
T
G
P

Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno i zastino proširilo se na sve krajeve sveta.

Danas je često možemo videti i probati na bogatim trpezama naših domačica, a ukoliko i vi volite ukus sveže pečenog testa sa primesama maslina, paradajza, šunke ovaj recept će vas oduševiti.

Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.

Pogledajte šta je to što vam je potrebno kako biste napravili najukusniju fokaču ikada.

Foto: Unsplash

Sastojci:

  • 400 gr brašna za dizana testa
  • 100 gr glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 300 ml mlake vode
  • maslinovo ulje za premaz

Za premaz od paradajza:

  • 2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
  • vinsko ili jabukovo sirće
  • 1 vezica svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka

Za premaz od sira:

  • 100 gr različitih kačkavalja po želji
  • 1 grančica ruzmarina

Za premaz sa maslinama

  • 10 maslina
  • maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
  • malo belog luka

Priprema:

U posudi za mešenje sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo „krene“). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo.

Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta.

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razoklagijajte ga tak oda dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni.

Poslužite dok je još toplo.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Fokača, Recept
Počinje vladavina Ovna, a ovo je 13 stvari koje morate da znate ako ste zaljubljeni u njega
Zašto je proleće dobro za naše zdravlje
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube