Iako smo svi kao deca porasli na Bakinim kolačima, sada je ova poslastica dobila novi ruh. Čini se kao da se utrkuju ugostiteljski objekti ko će ponuditi više sastojaka sa kojima se može pojesti vafl, ali isto tako potražnja je nikad veća.
Ipak, ne morate da odete u restoran pa da uživate u ukusnim zalogajima ovog kolača. Napravite ga kod kuće – jednostavno je.
Potrebno:
(mere su na šolju od 250ml)
- 2 šolje brašna
- 2 jajetam
- kašika praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- 1/2 šolje jogurta
- 1 šolja mleka
- pola kašičiće soli
- 1/4 šolje šećera
- 1/4 šolje maslaca
Priprema:
Prvo se promešaju suvi sastojci: brašno, šećer, so, prašak za pecivo i soda bikarbona. U drugoj posudi se pomešaju mokri sastojci: umute se jaja viljuškom, dodamo mleko i jogurt. Žicom se pomešaju suvi i mokri sastojci, dodajući na kraju otopljen i prohlađen maslac (oko sedam kašika).
Testo ostavimo 15 minuta da odmori dok pripremimo i ugrejemo aparat za vafle (galete). Sipamo po jednu kutlaču smese u svaki kalup i pečemo oko 5-6 minuta (zavisi od aparata). Za ovu smesu bi trebalo da ispadne 12 komada.
Predlog za serviranje: vafle posuti prah šećerom i naseckati sveže jagode. Takođe se mogu služiti sa medom, javorovim sirupom, pekmezom, čokoladom, sladoledom, raznim svežim voćem ili voćnim namazima.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili