Stručnjaci često preporučuju ovsenu kašu kao zdrav doručak – toliko toga možete učiniti sa posudom zobi. Možete uživati u toploj kaši, potopiti pahuljice preko noći, ispeći ih u štanglice ili mafine, ili čak ih umešati u testo za vafle. Ipak, pored tako ukusne svestranosti, zašto baš zdravstveni radnici preporučuju ovsenu kašu kao jutarnji obrok? Kako obična činija ovsa utiče na vaše dugoročno zdravlje? Evo šta nauka kaže o redovnom konzumiranju ovsene kaše.
DUŽE ĆETE BITI SITI
Ovas je odličan izvor vlakana, ugljenih hidrata koje telo ne može da svari. Pošto vlakna usporavaju varenje, nećete se osećati tako gladni duže vreme. Konzumiranje hrane bogate vlaknima pomaže u izbegavanju skokova i padova nivoa šećera u krvi, a istovremeno smanjuje osećaj gladi. Doručak ili uključivanje zobi u različite namirnice kao obroke i grickalice je odličan način da se obroku da više izdržljivosti i da vam pomogne da se duže osećate sitima. Prema USDA FoodData Central, 1 šolja kuvanih ovsenih pahuljica sadrži 4 grama vlakana, što je 16% preporučene dnevne vrednosti.
LAKŠE ĆETE IĆI U WC
Zob sadrži posebnu vrstu rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta-glukanI. Beta-glukan formira konzistenciju nalik gelu u crevima i pomaže da se stvari kreću u vašem digestivnom traktu i da tako redovnije odlazite u wc. Ovo pomaže pri nagomilavanju stolice, olakšavajući kasnije pražnjenje creva. Osim toga, uparivanje ovsenih pahuljica sa izvorima nerastvorljivih vlakana, poput neoljuštenih narezanih jabuka, orašastih plodova ili kupina, takođe može pomoći da se stvari kreću u vašem digestivnom traktu i olakšati stvari kasnije u kupatilu.

SMANJIĆETE RIZIK SRČANIH BOLESTI
Započinjanje jutra zdelom ovsa može biti od koristi za zdravlje srca na više načina. Zbog sadržaja vlakana, ovsena kaša može pomoći u snižavanju vašeg „lošeg“ LDL holesterola, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i čak nižem visokom krvnom pritisku – a sve to igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
VAŠE CREVNE BAKTERIJE ĆE NAPREDOVATI
Ovsena kaša je takođe prebiotička hrana, koja hrani dobre bakterije u vašim crevima. Održavanje zdravih crevnih bakterija, takođe poznatih kao vaš crevni mikrobiom, koristiće imunološkom sistemu vašeg tela, poboljšati vaše raspoloženje i varenje i pomoći u sprečavanju bolesti. Sistematski pregled iz 2021. objavljen u Journal of Nutrition pronašao je vezu između konzumiranja ovsa i povećanja korisnih grupa bakterija u nečijim crevima, što ga čini doručkom pogodnim za creva i srcem.

LAKŠE ĆETE ODRŽAVATI KILAŽU
Pored ovih pozitivnih prednosti, istraživanja pokazuju da ovaj popularni doručak može čak i da podrži napore za smanjenje telesne težine i kontrolu težine. Prema pregledu iz 2021. objavljenom u Foods, ovseni beta-glukan ima pozitivne efekte na hiperglikemiju, snižavajući nivo lipida u krvi i smanjenje telesne težine. Sadržaj vlakana u ovsenim pahuljicama ispunjava i zasićuje, što zauzvrat može pomoći u unosu manje kalorija tokom dana. Beta-glukan takođe može da podstakne oslobađanje peptida II, hormona proizvedenog u crevima koji pomaže pri sitosti.
DA REZIMIRAMO!
Visok sadržaj vlakana u ovsenim pahuljicama i probiotički kvaliteti mogu koristiti vašem telu na više načina. Ako ovsene pahuljice postanu redovan deo vašeg jelovnika, potencijalno možete smanjiti rizik od bolesti, pomoći vašem zdravlju creva da napreduje, olakšati pražnjenje creva i zadržati osećaj sitosti duže.
Uspešno ste se prijavili