15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » RECEPT: Ovako se prave tradicionalne baklave, jedna od omiljenih srpskih po...

Foto:Pexels

RECEPT: Ovako se prave tradicionalne baklave, jedna od omiljenih srpskih poslastica

Aska logo
Aska
29. decembar 2023. 13:43
Pripremite jednu od orijentalnih poslastica koja je omiljena na posnoj trpezi
PODELI
F
T
G
P

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g tankih kora (možete ih kupiti ili napraviti sami)
  • malo ulja

Za fil:

  • 500 g mlevenih oraha
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica cimeta
Foto: Pexels

Za sirup:

  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja meda
  • kora limuna (opciono)
  • kora narandže (opciono)
  • 1 štapić cimeta (opciono)

Uputstva:

  1. Priprema fila: Umutite mlevene orahe, šećer i cimet u srednjoj posudi. Ova mešavina će biti fil za baklavu.
  2. Priprema sirupa: U maloj šerpi, pomešajte šećer, vodu, med, koru limuna, koru narandže i štapić cimeta. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi, a smesa postane sirupaste konzistencije. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  3. Priprema kora: Ako koristite kupovne kore, stavite ih na radnu površinu. Pre svake kore premažite ih tankim slojem ulja. Uzmite oko 10 kora za dno baklave.
  4. Dodavanje fila: Posipajte fil ravnomerno preko prvog sloja kora. Nanesite još 5 kora preko fila, svaku premažite uljem.
  5. Rezanje i pečenje: Pre nego što stavite baklavu u rernu, izrežite je na željene oblike (u rombove ili kvadrate). Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta ili dok baklava ne postane lepo zlatno smeđa.
  6. Dodavanje sirupa: Izvadite baklavu iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom preko vruće baklave. Sirup će upiti, čineći baklavu sočnom.
  7. Hlađenje: Ostavite baklavu da se potpuno ohladi pre nego što je isečete i poslužite.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Baklava, Recept
Ne ide vam se nigde za Najluđu noć? Mi imamo nekoliko predloga kako da se provedete kod kuće
Vodolija je potrebna nekome, Blizancima sve ide kao podmazano
11. jul 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Bikovima potencijal za priliv novca, Vagama dobar dan za ljubav

8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

11. jul 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Bikovima potencijal za priliv novca, Vagama dobar dan za ljubav
8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube