Kada smo neraspoloženi, često posegnemo za određenom hranom kako bismo se malo razveselili. Možda ti je to sladoled ili čokolada, ali zanimljivo je saznati da i nauka podržava ideju da je testenina odličan izbor kada želimo popraviti raspoloženje.

Istraživanje koje traje od 1960-ih pa do danas, uključujući i studije objavljene u The Lancet Public Health, ističe pozitivan uticaj testenine na naše emotivno stanje. Razlog za to leži u bogatstvu triptofana i vitamina B koji se nalaze u testenini.
Posebno u mediteranskim zemljama poput Francuske, Italije, Španije i Grčke, testenina se smatra hranom koja najbolje pruža utehu u trenucima lošeg raspoloženja. Ova percepcija je podržana prisustvom aminokiselina L-fenilalanina i triptofana u testenini, koje su poznate po podizanju nivoa serotonina u mozgu, čime doprinose osećaju sreće.

Uz to, ugljeni hidrati u testenini su identifikovani kao faktor koji povećava proizvodnju serotonina, neurotransmitera povezanog sa pojačanim osećajem sreće. Istraživači su čak otkrili da sreća koju izaziva konzumiranje testenine slična onoj koju doživljavamo tokom sportskih aktivnosti ili slušanja omiljene muzike.
Dakle, sledeći put kad niste raspoloženi, spremite sebi jednu lepu pastu!
Evo, recepte možete pronaći ispod.
Napravite viralni pasta čips i zaboravite na grickalice iz prodavnice!
Slastan zalogaj koji je idealan ako vam se ne kuva: Pasta sa piletinom i začinom će vas spasiti!
Kada zamiriše sveži bosiljak u kuhinji znači da se sprema dobra pasta: Pravi recept za pesto đenoveze!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:24sedam