15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Da vam kolači budu pravi! Stručnjaci objašnjavaju kako se pravilo zagrev...

Foto:Pexels

Da vam kolači budu pravi! Stručnjaci objašnjavaju kako se pravilo zagreva rerna za različite vrste jela

Aska logo
Aska
21. novembar 2023. 16:00
Ako vas je bunilo kada bi trebalo zagrejati rernu, a kada ne, profesionalni kuvari otklanjaju dilemu.
PODELI
F
T
G
P

KOLAČI

Za postizanje uspešnih rezultata prilikom pečenja kolača i peciva, ključno je pravilno zagrejati rernu. Ako se koristi hladna rerna, kolači će se previše raširiti, jer im je potreban početni udar toplote da zadrže svoj oblik. Osim toga, duže vreme pečenja u hladnoj rerni može rezultirati suvim kolačima bez karakteristične boje koju pruža Mailardova reakcija, odgovorna za prelep bronzani ton hrane. Takođe, kolači mogu biti gusti i ravni zbog nedostatka toplote potrebne za aktivaciju procesa podizanja testa i praška za pecivo.

Foto: Pexels

PECIVA SA KVASCEM

Kada je reč o pečenju hleba i peciva s kvascem, prethodno zagrevanje rerne je ključno za postizanje uspešnih rezultata. Toplota rerne ubrzava rast kvasca i stvaranje rupica u testu, što doprinosi formiranju karakteristične kore na pečenom hlebu. Bez početnog zagrevanja, hleb može ostati pljosnat i izgubiti karakterističnu koricu koju ljubitelji hleba cene.

PITE I LISNATA TESTA

Pite i lisnata peciva takođe zahtevaju prethodno zagrevanje rerne kako bi postigli željeni rezultat. Ako se preskoči ovaj korak, pite mogu biti vlažne, a peciva spljoštena i obavijena otopljenim maslacem. Toplota rerne igra ključnu ulogu u formiranju hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog testa.

Opšte je pravilo, prema preporukama profesionalnih pekara, da je zagrevanje rerne pre pečenja važan korak koji se ne sme zanemariti. Različite vrste pekarskih proizvoda zahtevaju specifične reakcije koje se aktiviraju toplotom, a propuštanje ovog koraka može dovesti do neželjenih rezultata. Zbog toga, pre nego što krenete s pečenjem, ne zaboravite pravilno zagrejati rernu.

PROČITAJTE JOŠ:

Čišćenje rerne je jedan od najgorih kućnih poslova, ali uz ovaj trik se rešava bez po muke
Ovi TRIKOVI će vam olakšati čišćenje, a treba vam samo OMEKŠIVAČ za veš
Neka sve zablista! Očistite kuhinju brzo i lako uz pomoć ovih trikova

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Skorašnji članci, Uradi sama, z-slajder
kolači, Pečenje, rerna
Dobro za jetru, odlično za decu: Mnogo je razloga da popijete čašu KOZJEG MLEKA svakog dana
Pred Jarčevima dan pun izazova, Strelac da se ne zaleće
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube