Mnogo je zdravih svojstava praziluka i njega bi trebalo svakodnevno uključivati u ishranu.
Osim što ima nisku kalorijsku vrednost, on sadrži vitamine A, C, i K, kao i folnu kiselinu. Zahvaljujući vitaminu C i drugim hranljivim sastojcima, praziluk može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija. Takođe, bogat je mineralima poput gvožđa, kalijuma i mangana. Kalijum, na primer, igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i regulaciji krvnog pritiska. Sadrži i dijetalna vlakna koja su važna za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju redovnog varenja i prevenciji zatvora. Takođe, sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu.
Pralizuk je glavna zvezda salate za koju vam donosimo recept. Možete je jesti kao namaz, ili uz meso. Naravno, samo umereno.

SASTOJCI:
- 500g praziluka
- 150g šunke
- 150g kačkavalja
- 5 kuvanih jaja
- 200g majoneza
- 200g pavlake
PRIPREMA:
Praziluk iseći na tanke kolutove. Šunku na kockice. Izrendati kačkavalj i izrendati i jaja.
Sve to pomešati sa majonezom i pavlakom, ostaviti u frižideru da odstoji neko vreme i služiti kao prilog ili namaz.
PROČITAJTE JOŠ:
Pravi srpski slavski kolač po Slavkinom receptu!
Spremite najlepše slavsko žito!
Pazite kako odmrzavate piletinu: OVO je najsigurnija metoda!
Uspešno ste se prijavili