Medovik se naziva i Ruska torta, a recept za nju je star nekoliko stotina godina i pripremao se na carskom dvoru. Kako kaže predanje, supruga cara Aleksandra I, Elizabeta Aleksandrovna, nije podnosila med, koji je zbog nje bio i zabranjen. Ali dovitljivi kuvar se dosetio kako da savršeno ubaci med u tortu bez da se oseća jako i tako je nastalo medovik, čiji prevod znači „medeni“. Treba li da napominjemo da je postao omiljeno jelo carice?

Evo ga recept za ovu divnu poslasticu. Pre nego što počnete sa pripremom, želimo da vam naglasimo da medovik ne dopušta improvizaciju i da se morate pažljivo držati svakog koraka.
Sastojci:
Za testo:
- 4 šolje brašna
- 4 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja meda
- 1/2 šolje putera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
Za fil:
- 500g kisele pavlake
- 1 šolja šećera u prahu
- 200g maslaca
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Prvo pripremite testo.
U većoj posudi pomešajte šećer i jaja, i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta.
Dodajte med i rastopljeni puter, pa dobro promešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
Podelite testo na osam jednakih delova i oblikujte ih u lopte. Pokrijte ih prozirnom folijom i ostavite da odmore 30 minuta.
Zagrejte rernu na 180°C.
Na pobrašnjenoj površini razvijte svaku lopticu testa u tanki krug. Svaki krug treba biti jednake veličine i debljine.
Pecite svaki krug u prethodno zagrejanoj rerni 5-7 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe. Pazite da ne prepečete krugove.
Za fil
Mutite maslac dok ne postane kremast.
Dodajte kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dobro izmešajte dok ne dobijete glatku kremu.
Slaganje torte
Na tanjir za tortu stavite prvi krug medenjaka i premažite ga filom.
Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve krugove. Poslednji krug medenjaka ne treba premazivati filom.
Pokrijte tortu prozirnom folijom i ostavite je da se stegne preko noći u frižideru.
Pre serviranja, možete po želji ukrasiti tortu komadićima medenjaka ili orasima.
Uživajte u ovoj divnoj torti!
PROČITAJTE JOŠ:
Filmska priča sa slatkim krajem: Ko je Vasa po kojem je poslastica detinjstva, „Vasina torta“ dobila ime?
Miks kiselog, slatkog i kremastog: Torta od limuna za svačiji ukus!
Čokoladna posna torta koja budi sva čula
Uspešno ste se prijavili