Bundeva je plod čudo. Ona ne spada ni u voće ni u povrće, ona je tikva i može biti i jedno i drugo.nebrojani su razlozi zašto bi trebalo daje jedete!

- Bundeva je dobar izvor vitamina A, C i E, kao i B-vitamina poput niacina, riboflavina i pantotenske kiseline. Takođe, sadrži minerale kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe.
- Bogata je vlaknima, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema. Vlakna pomažu u regulisanju varenja, sprečavajući zatvor i podržavajući zdravu crevnu floru.
- Sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten i vitamin C, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. To može doprineti smanjenju rizika od hroničnih bolesti i očuvanju zdravlja ćelija.
- Visok sadržaj beta-karotena u bundevi igra ključnu ulogu u podršci zdravlju očiju. Beta-karoten se pretvara u vitamin A u organizmu, što je ključno za održavanje vida i sprečavanje noćnog slepila.
- Vlakna i nutritivni sastojci u bundevi mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe sa dijabetesom ili one koje žele održavati stabilan nivo šećera u krvi.
- Kalijum u bundevi može doprineti regulaciji krvnog pritiska, što može smanjiti rizik od bolesti srca. Osim toga, antioksidansi u bundevi mogu doprineti smanjenju zapaljenja i oksidativnog stresa, faktora rizika za srčane bolesti.
- Vitamin C i drugi hranljivi sastojci u bundevi podržavaju imunološki sistem, pomažući organizmu da se bori protiv infekcija i bolesti.
- Nutrijenti poput vitamina A, C i E u bundevi mogu doprineti održavanju zdrave kože i sprečavanju starenja kože.
- Neke studije sugeriraju da fitonutrijenti u bundevi mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, kao što su valunzi.
Bundeva je idealna za pripremanje ukusnih jela. Čorba od bundeve je jedano od njih. Evo ga i recept.

ČORBA OD BUNDEVE
Sastojci:
- 1 kg bundeve, očišćene i iseckane na kockice
- 1 srednja crvena luk, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 krompir, oljušten i iseckan na kockice
- 4 šolje pilećeg ili povrćnog bujona
- 1/2 šolje mleka ili slatke pavlake
- 2 kašike maslaca ili maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
- Sveži peršun za garnirung (opciono)
Priprema:
U velikom loncu, zagrijte maslac ili ulje na srednjoj vatri. Dodajte crveni luk i beli luk, pa dinstajte oko 5 minuta dok luk ne postane staklast.
Dodajte iseckanu bundevu i krompir u lonac. Dinstajte ih zajedno sa lukom još nekoliko minuta, povremeno mešajući. Sipajte pileći ili povrćni bujon preko bundeve i krompira. Dodajte so, biber i mleveni muskatni oraščić (ako koristite). Pustite da supa proključa.
Smanjite temperaturu na srednje-nisku i kuvajte supu poklopljenu oko 20-25 minuta, ili dok bundeva i krompir ne postanu mekani. Uklonite supu sa vatre i koristite štapni mikser ili blender da je izblendate u glatku smesu. Ako koristite blender, budite pažljivi jer vrela supa može prskati. Možete sačekati da se malo ohladi pre blendiranja.
Vratite izblendanu čorbu u lonac na srednju vatru i dodajte mleko ili slatku pavlaku. Mešajte dok se dobro sjedini. Probajte supu i dodajte više soli, bibera ili muskatnog oraščića prema vašem ukusu.
Poslužite toplu, garniranu svežim peršunom i, po želji, dodajte krutone ili kriške tosta.
Ova supa od bundeve je ukusna i naročito popularna tokom jeseni, ali možete je pripremati tokom cele godine. Uživajte u njenom bogatom ukusu i hranljivim prednostima!
PROČITAJTE JOŠ:
Da li je (ne)zdravo zamrzavati voće i povrće?
Dinstani krompir iz rerne sa povrćem- najbolji recept za prilog u danima posta!
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
Uspešno ste se prijavili