15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Krenuće vam voda na usta! Evo gde se najbolje jede na svetu

Foto:Profimedia

Krenuće vam voda na usta! Evo gde se najbolje jede na svetu

Aska logo
Aska
20. oktobar 2018. 14:00
Pravi gurmani znaju da svaka zemlja ima neki specijalitet koji ostavlja bez daha. Ipak, pravi poznavaoci hrane tvrde da se u ovim zemljama najbolje jede.
PODELI
F
T
G
P

Istina da je naša kuhinja i te kako bogata raznim ukusima, ali ukoliko želite da probate nešto drugačije, prnađite restoran koji ima kuhinju ovih zemalja i uživajte danas.

Tajland

Hrana

Foto: Profimedia

Na samom raskršću Indije, Kine i Okeanije, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi dosta belog luka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar ukus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji sos i pašteta od račića.

Grčka

hrana

Foto: Profimedia

Od maslina do hobotnice. Pravi ukus Grčke je spoj svežine i čistoće. Ukus se ne maskira, posebno kada su u pitanju domaći hleb, svež paradajz i riba tek izvađena iz mora. Podnevni obrok je glavni događaj uz koji ide niz poslastica. Sreda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa.

Kina

Hrana

Foto: Profimedia

Kineska kuhinja je jedna od onih što najviše paše nepcima. Kulturološko pravilo Jina i Janga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjiru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesu. Kinezi preferiraju pirinač, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dve namirnice koje će upotpuniti skoro svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod uticajem istorije i geografije.

Meksiko

Hrana, takos

Foto: Profimedia

U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji uticaj španske, a zatim francuske i afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i pasulj, koje meksikanci spremaju na mnogo svetski poznatih načina.

Francuska

Hrana

Foto: Profimedia

Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih hlepčića, takozvanih bageta. Francuska kuhinja se odlikuje velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju da je ručak glavni obrok, premda je maratonsko ručavanje koje traje i do dva sata sve ređe. Krunski obrok je večera spremljena kod kuće koja se sastoji od šest vrsta jela.

Španija

Hrana

Foto: Profimedia

Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom sveta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španska i katalonska kuhinja favorizuje šafran i kumin kao i med. Mešavina sastojaka i tradicije daje šmek hrani u Barseloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih soseva. Večera je glavni događaj, ali nikad pre 21 sat.

Italija

Hrana, pica

Foto: Profimedia

Italijanima je hrana nedvosmisleno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom, jer je svet želi. Uprkos svim regionalnim razlikama postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na picu, testeninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kafa na prvom mestu.

Indija

Hrana, morski plodovi

Foto: Profimedia

Indijska kuhinja menja oblik. Na jugu je osnovna namirnica pirinač, a na severu čapati odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu supu od mahunarki ili sočiva, povrće i soseve od krupno sečenog povrća. Riba i meso takođe su uključeni u ishranu. Jela najčešće obiluju egzotičnim začinima.

Japan

Hrana, suši

Foto: Profimedia

U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sašimi (sirova riba), jakimono (jela s grila, najčešće piletina i junetina), i barovi s testeninom. Vrhunac japanske kuhanje je kaiseki odnosno ceremonija ispijanja čaja.

Indonezija i Malezija

Hrana

Foto: Profimedia

Ova kuhinja je mešavina kineske, portugalske, indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su traga na kuvanje i namirnice. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje pirinča je svojstveno regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsećaju na vreme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplikovana, a ukusi su odvojeni i jednostavni.

Pročitaj još:

Napravite ga kod kuće: Poznati kuvar Stambol otkriva tajnu dobrog dimljenog junećeg gulaša

Srpkinje spremaju najbolju zimnicu: Poklanjamo vam recept za pravi domaći ajvar!

One su izvor zdravlja i vitke linije: Sve što niste znali o ČIA semenkama!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Gurmani, Internacionalna kuhinja, Svetski dan hrane
Naše odbojkašice slave ulazak u finale Svetskog prvenstva, a njihovi partneri su im najveća podrška!
Pegla nije namenjena samo za izgužvanu garderobu: Ona će vam pomoći da ispravite nedostatke u stanu!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube