Plastična ambalaža je laka i jeftina za čuvanje hrane. Kutije od sladoleda, činije kupljene u prodavnicama plastike dobro dođu da se u njih odloži ono što je ostalo od obroka. Ipak, plastika sadži hemikalije koje su nepovoljne za zdravlje.

ZNATE LI ŠTA JE BPA?
U pitanju je BPA ili Bispenol A. Mnoga istraživanja su pokazala štetnost te hemikalije, a poslednja među njima je studija Pensilvanijskog univerziteta koje je BPA povezalo sa mnogim zdravstvenim tegobama. Neke od njih su oštećenja jetre, neplodnost, dijabetes kao i nekoliko vrsta kancera.
Koliko je BPA u stvari štetan najbolje govori podatak da je Danska nedavno zabranila ovu hemikaliju u ambalaži za hranu i piće za decu mlađu od tri godine.
NE KORISTITI PLASTIKU U MIKROTALASNOJ
Mnoge plastične činije nisu pogodne za zagrevanje u mikrotalasnoj, čime može doći do promene u strukturi i topljena, a samim tim i ispuštanja štetnih materija iz plastike u hranu. Američko odeljenje za agrikulturu, bezbednost i inspekciju hrane upozorava na to, a takođe ističe i da promena boje činije može signalizirati na promenu u plastici.
BAKTERIJE
Plastične posude često mogu izgledati lake za čišćenje, međutim postoje teško dostupni delovi, poput onih oko poklopca, koji se teško dezinsfikuju i idealni su za taloženje bakterija. To povećava rizik od trovanja hranom i bolesti organa za varenje.
Sa druge strane, pranje plastičnih posuda pod visokim temperaturama takođe dovodi do ispuštanja štetnih hemikalija. Tako da je najbolje izbegavati plastiku za čuvanje hrane, već koristiti staklenu amblažu.
PROČITAJTE JOŠ:
Pripadate onoj grupi ljudi koja gomila stare stvari? Ovo je nešto što bi trebalo ODMAH da bacite!
Vreme je za malo-veliko spremanje! Izbacite iz kuće nepotrebne stvari i pripremite je za jesen
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Kreni zdravo